ökölvívás

2020.05.06. 16:12

Salánki László lebeszélné Tysont a bokszról

A debreceni ökölvívóedző szerint 53 évesen már nem biztos, hogy érdemes visszatérni a ringbe.

On October 30th 2018 retired boxing stars Mike Tyson and Mikkel Kessler held a press conference at Hotel Scandic, Koedbyen, in Copenhagen. This was in preparation for their joint talkshow at the Circus Building later that evening. The show centers on the ups and downs of their lives and has an audience question session after.

Fotó: AFP

Bejárta a nemzetközi sportsajtót az a hír, miszerint ismét edzésbe állt az 53 éves világklasszis bunyós, Mike Tyson, aki bemutatómérkőzéseken lépne fel. A befolyt összegekből a hajléktalanokat és a szenvedélybetegeket támogatná.

„Azért kezdtem ismét lejárni a terembe, hogy formába lendüljek, Három-négy menetes bemutatómérkőzéseket szeretnék vívni, a bevételekből a hajléktalanokat és az olyan szenvedélybetegeket szeretném támogatni, amilyen én is vagyok” – mondta egy interjúban a megosztó személyiség, Mike Tyson.

Elkopik az ember

Kíváncsiak voltunk rá, mi a véleménye a cívisvárosi trénernek, a Madárfészekben dolgozó Salánki Lászlónak az egykori klasszis tervéről.

Tyson hivatásos karrierje alatt 58 találkozót vívott, ebből 50-et megnyert (44-et kiütéssel), és csak 6-szor szenvedett vereséget. Ő volt minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, miután 1986-ban, 20 évesen és 4 hónaposan nyert a WBO-nál.

– Természetesen én is kiváló ökölvívónak tartottam fénykorában a Mike Tysont – mondta a szakember a Naplónak. – Ő egy igazi őserő, hatalmasakat tudott ütni, és nagy küzdő volt, nem véletlenül lett húszévesen minden idők legfiatalabb világbajnoka. Tehát klasszis bokszoló volt a maga idejében, de úgy vélem, 53 évesen már nem veszélytelen visszatérni, különösen nehézsúlyban. Úgy vélem, már negyven fölött sem ajánlatos, a kor előrehaladtával kopik az ember. Arról nem is beszélve, hogy sokat hagyott ki, ilyenkor nem egyszerű visszakapaszkodni. Az egyik Bocskai-emlékversenyen volt egy magyar bunyós, aki 38 esztendősen újra megpróbálta, de egy szinte semmilyen eredménnyel nem rendelkező ellenfél megverte.

„Nyilván nem fogja kikérni a véleményemet Tyson, de én azt mondanám neki, már nem érdemes megpróbálkoznia a meccsekkel”

– mondta nevetve Salánki.

Ennyi volt benne

A hajdúsági bokszedző úgy véli, a botrányai – alkohol- és drogproblémák, börtönbüntetés – miatt talán többre vihette volna az amerikai öklöző, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy sokkal több nem volt a karrierjében. – Sok mindent elért, és meghatározó alakja volt a sportágnak a maga idejében. Noha nem tartom jó ötletnek a visszatérését még ilyen szinten sem, természetesen meg fogom nézni, ha a kötelek közé lép majd – osztotta meg Salánki László.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában