Küzdősport

2020.05.31. 09:28

„A Bushido Karate Sportegyesület keményebb, mint a vírus”

A koronavírus útját állta a karatékák közös edzéseinek, ám a sportklubnál ennek ellenére is folytatódott a munka.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A harmincéves Bushido Karate Sportegyesületnél a koronavírus-járvány időszakában online edzésekkel, írott edzéstervekkel, és különböző segédanyagokkal próbálták fenntartani a sportolók fizikai-pszichikai edzettségét. Az elmúlt hónapokról Sensei Őri Krisztián számolt be a Hajdú Online-nak.

A korlátozások bevezetését követő első napok mindenki számára a saját családja, élete és munkahelye védelmének jegyében teltek. Majd egy nagy levegővétel után a hat fős edzői stáb megbeszélést tartott, ahol felmérték a klub különböző szakosztályainak helyzetét. Debrecen belvárosában, Nagyrábén és Józsán is működik egy-egy csoport, amelyeknek rövid időn belül le kellett állni a közös edzésekkel, majd át kellett szervezni a munkát, amely ezentúl a csapatösszetartásról, az egyéni-, és online képzésekről, edzésekről szólt. Az áprilisi Ippon Shobu Diákolimpián indulni szándékozó versenyzők számára különösen nagy traumát jelentett a leállás, hiszen épp a felkészülésük hajrájában érte őket a járvány, ezzel együtt pedig a verseny elmaradásának híre.

Akárcsak az iskolákban, a Bushido Karate Sportegyesület berkeiben is megkezdődött tehát a távoktatás. Messenger-beszélgetéseket és zárt Facebook-csoportokat alakítottak ki, heti, illetve napi edzésterveket töltöttek fel, és elindultak az élő bejelentkezések. A sportolókat, szülőket és versenyzőket is felkészítették a digitális edzések lebonyolítására. Mindezek során rengeteg akadállyal szembekerültek: volt olyan többgyermekes háztartás, ahol nem állt rendelkezésre elegendő digitális eszköz ahhoz, hogy az iskolai távoktatás és online edzések párhuzamosan folyhassanak, a középiskolások érettségire készültek, az egyetemisták pedig gyakorta az online oktatás és online vizsgák kereszttüzébe kerültek.

Május elsejére a sportegyesület meghirdette az 1. Bushido Videó Kata Versenyt, ezzel próbálva életben tartani a sportolók motivációját. A megmérettetésre a versenyzők övfokozatok (színek) szerint nevezhettek, ezeknek megfelelő, de szabadon választott „Tokui” katával. A kiírás alapján az indulóknak karate gi-ben, saját otthonukban kellett végrehajtani a nevezni kívánt formagyakorlatot, és azt videófelvételen eljuttatni a klubnak.

A helyzet különlegességéhez igazodva vegyes nevezési rendszert alkottak, tehát nem választották külön a nemeket. A legfiatalabb versenyző 7 éves, a legidősebb 47 éves volt. Érkeztek nevezések Hajdú-Bihar megyéből (Téglás, Nagyrábé, Debrecen, Létavértes, Józsa stb.) és még Balkányból is. A bírók szerepét a klub 5 fős, feketeöves tagsága alkotta, akik 24 érvényes kata gyakorlatot kaptak. Ez összességében nem sok, de a felkészülés, a felvétel, az elbírálást követő kommentek és lájkok rengeteg pozitív energiát jelentettek a karatésok számára. Minden induló digitális oklevelet kapott, amit a szülők kinyomtathattak, de a Bushido Karate SE is át fogja adni az okleveleket eredetiben, amint azt a helyzet megengedi.

A május 4-én kihirdetett engedményeknek köszönhetően a karatésok is elindították a szabadtéri, kontakt nélküli edzéseket, ám azonnal látták, hogy a majd kéthónapos kihagyás után szinte a nulláról kell kezdeni az alapozást. A munkát a megfelelő biztonsági előírások megtartása mellett, de annál nagyobb lelkesedéssel kezdték meg.

Amint azt Sensei Őri Krisztián 3. Dan elnök elárulta, a kormány előírásait követve, bizakodva szervezik a nyári edzőtáborukat, s közben készülnek a remélhetőleg minél hamarabb újrainduló, hagyományos karateversenyekre.

A majd százéves shotokan karate 1922-től 2020-ig sokat változott, fejlődött, alkalmazkodott. Az elmúlt hetekben eddig soha nem látott helyzettel állt szemben az „új” olimpiai sportág, de mint mindig, most is győz a karate, a harcos lélek, a szamuráj spirit! Mert a karate – akárcsak a Bushido Karate Sportegyesület – keményebb, mint a vírus! – fűzte hozzá Sensei Őri Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában