online versenyek

2020.04.24. 19:28

Hiába, a virtuális darts nem adja vissza az igazi hangulatot

Székely Pál szerint leginkább gyakorlásra jók az online dartsversenyek.

20180106 rd Amatr darts verseny az rdi Arnban Szkely Pl

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Home Tour néven online tornát rendez a profi dartsjátékosokat tömörítő PDC világszervezet a koronavírus-járvány idejére. A péntek este kezdődött csoportmeccseken 32 egymást követő éjszaka négy-négy játékos körmérkőzéses formában méri össze a tudását úgy, hogy az összecsapások az egyik fél ötödik sikeréig tartanak. A csoportok győztesei bejutnak a verseny második szakaszába (legjobb 32), melynek lebonyolítási rendszerét a PDC később ismerteti.

Rossz internetkapcsolat

A játékosok a járvány továbbterjedését megakadályozandó nem egy helyszínen, hanem saját otthonukban játszanak, és a nézők a bekamerázott dartstáblákat figyelve követhetik nyomon a mérkőzések alakulását. A dobások értékét becsületbeli alapon maguk a játékosok mondják be az esemény kommentátorának, mert a közvetítés minőségével akadnak problémák. Bár a PDC bejelentette, hogy valamennyi tagjának engedi az indulást, a bajnokságnak akadnak nagy hiányzói: a kétszeres világbajnok Gary Anderson, valamint Daryl Gurney nem megfelelő internetkapcsolata miatt mondta le a szereplést, míg a háromszoros egyéni világbajnok, világranglista-éllovas Michael van Gerwen a csendes környezet hiányával indokolta távolmaradását, ugyanis, mint fogalmazott

„egy újszülött kisfiú és egy két és fél éves lány, valamint három kutya mellett ez nem lehetséges.”

Kiforratlan

Hazánk egyik legjobb dartsosa, Székely ,,Penge” Pál is figyelemmel kíséri a sorozatot, így a Hajdú-bihari Napló a debreceni Golden Bulls Darts versenyzőjét kérte meg, hogy mondja el a véleményét a kezdeményezésről. A magyar éldartsos a korlátozások miatt otthonról dolgozik, így napközben általában ő vigyáz a kisfiúkra, ami elmondása szerint lekorlátozza a szabadidejét, de azért a napi edzésre és a versenyek nyomon követesére szakít időt.

– Nemcsak a profiknak van online verseny, hanem az amatőröknek is – köztük csak magyaroknak –, amelyek érdekes módon lényegesen jobb minőségben követhetőek az interneten – ismertette Székely. – Informatikusként mondom, hogy a PDC tornája technikai oldalról még kiforratlan, van rajta mit dolgozni. A nézők is panaszkodtak, hogy sokszor a nyilakat sem látják. Én szívesen elindulnék online versenyeken, de a munka és a gyermek felvigyázása mellett nagyon nehezen tudnék összeegyeztetni időpontot bárkivel is, így eddig nem vállaltam egyetlen tornán se a részvételt. Egy ilyen verseny valódi hangulatot és feszültséget nem generál, egy játék, amivel gyakorolsz is. Ez látszik a mérkőzéseken is, általában azok teljesítenek jobban, akik jelen pillanatban otthon az edzésen jobban játszanak, mint a versenyen. Bár az adrenalin és a miliő ég és föld a klasszikus versenyhez képest, mégiscsak élő esemény, és ez meglátszik a nézettségi adatokon is – hívta fel a figyelmet.

Fő a fair play

Székely Pál elmondta, a versenyzők szigorúan otthonról játszanak, a webkamerával a táblát fogják be a közvetítés képébe. Ahol rendelkezésre áll két kamera ott a játékosra is állítanak egyet, de ez a kevésbé jellemző tette hozzá. A versenyzők becsületbeli alapon saját maguk diktálják be a dobott pontszámaikat, az amatőrök maguk is jegyzik, a profi szervezetnél van egy harmadik fél, az író, aki folyamatosan rögzíti az értékeket, és levezeti a meccset is.

– A dartsban a fair play mindent felülír, tehát senki nem akar csalni. Amúgy sem tudna, mert ha valaki eltér a klasszikus 2 méter 37 cm-es távolságtól és közelebbről dob, nem lesz tőle jobb játékos.

„A versenyzők annyira hozzászoktak már ehhez a dobótávolsághoz, hogy a csíktól való egy milliméter különbség is két és fél centi hibát jelenthet a dartstáblán, ami már szektortévesztéssel is járhat.”

Már eddig is volt csillaghullás a tornán, kíváncsi vagyok, végül valamelyik nagy név győz, vagy egy, a nagyközönség számára kevésbé ismert dartsos marad végül állva – nyilatkozta Székely Pál.

Heti háromszor online foglalkozás

Székely Pál igen aktív a közösségi oldalán, a korlátozások ideje alatt élő edzés- és oktatóvideókat is készít.

– Munkanapokon hétfőn és pénteken 18.30-tól gyakorlással egybekötött oktatást tartok, szerdánként pedig ugyancsak fél héttől végig lehet velem dobni az aznapi egyórás edzésemet, amit éppen beállítottam magamnak. Ezek a foglakozások interaktívak, kérdéseket, észrevételeket lehet megfogalmazni, amelyekre én válaszolok. Általában közösen határozzuk meg a nézőkkel együtt azokat a témaköröket, amiket boncolgatunk. Volt már az alapoktól kezdve a kiszállókon keresztül a tömeg-, a szektorbiztonság – szinte mindent taglaltunk már. Hétfőtől egy ideig a mentális dolgokkal foglalkozunk, várok mindenkit szeretettel a legismertebb közösségi oldalon – mondta el Székely Pál.

MSZ

Borítóképünkön Székely Pál látható egy 2018-as érdi amatőr dartversenyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában