mindent a tabatáról

2020.01.21. 17:30

Zsírgyilkos edzésmódszer hódít Debrecenben

A tabata az állóképesség fejlesztése mellett a fogyás és az izmosodás elérésére is alkalmas.

20200114 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Illusztrációs képek a Tabata edzéstípusról.

Fotó: Kiss Annamarie

Minden felől azt hallani, hogy mozogni jó, mozogni kell. Nem véletlenül, hiszen a sportolásnak megannyi pozitív hatása van az életünkre. Szerencsére napjainkban már mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, nem kell kétségbe esni, ha nem szeretünk futni, netán nem tudunk úszni. Száz és száz lehetőség kínálkozik, egyre-másra bukkannak elő az újabb és újabb tuti módszerek, amely biztos átalakulást kínálnak.

Igen hatékony

Ilyen a tabata-edzésmódszer, mely Debrecenben is hódító útra indult. Vincze Dániel az egyik közismert cívisvárosi konditeremben várja a mozogni vágyókat, és csak ajánlani tudja a tabatát. – Az egyik barátomtól hallottam a tabatáról először, utánaolvastam, tájékozódtam, és hamar rájöttem, ez egy remek edzésforma. Most pedig már én magam is tartok ilyen órákat – mesélte Vincze Dániel edző.

 

Na de mi is valójában az a tabata? – Egy rendkívül hatékony zsírégető edzés, amely mellette erőt és állóképességet is fejleszt.

„A lényege, hogy 20 másodperc rendkívül intenzív mozgás és 10 másodperc szünet váltogatja egymást, mindez összesen pedig csak 4 percig tart. Ez egyensúlyt teremt az alacsonyabb és magasabb intenzitású edzéselemek között. Előbbi előnye, hogy könnyebb kitartani, utóbbival pedig az izomtömeget lehet növelni”

– részletezte Vincze, aki azt is elmondta, miért ajánlja ezt a mozgásformát az embereknek.

Izomépítésre is jó

– Több pozitív dolgot is meg lehet említeni: egyrészt alapos bemelegítés mellett a tabata kevésbé sérülésveszélyes, mintha hosszan és rendszeresen ismétlődő gyakorlatokat végeznénk. Viszonylag kevés időt vesz igénybe, gyors, intenzív, kifejezetten rövid edzésmódszer. Kiváló zsírégető, hiszen a magas intenzitású intervallum edzéssel több zsírt égethetünk, mint a hagyományos kardió edzésekkel. Azt is különösen fontos megemlíteni, hogy hatása az edzés után is tart, a többi HIIT, vagyis magas intenzitású intervallum edzéshez hasonlóan a tabata is felgyorsítja az anyagcserét. És ami még lényeges, izomépítésre is jó, sok edzésmódszer esetében jelent problémát, hogy fogyasztani ugyan fogyaszt, de izmot nem épít, ez a tabata esetében nem így van.

„Elmondható továbbá az is, hogy az edzés hatására energikusabbá válunk, könnyebben vesszük a napi akadályokat”

– sorolta a fiatal szakember.

Felmerül a kérdés, mire kell számítania annak, aki ezt választja. Megtudtuk, hogy például javul az állóképességünk, az aktív mozgás által megszűnhetnek egyes ízületi-, vagy végtagfájdalmak, ráadásul zsírégetés szempontjából sem utolsó.

Ez mind szép és jó, azonban nem árt tudni, milyen gyorsan számíthat az alany változásra. Kiderült, a kutatások szerint a tabatát egy csodamódszernek tartják, hiszen az eredményeket tized annyi idő alatt lehet elérni, mintha hagyományos kardiót végeznénk.

Persze nem szabad elfelejtkezni róla, hogy a megfelelő étrend kialakítása is lényegi tényező.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában