fogathajtás

2019.09.19. 12:35

Hagyomány teremhet belőle

Nagy érdeklődés és várakozás előzte meg a II. nyíracsádi kombinált fogathajtó versenyt.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A Fülöpön élő, de erős nyíracsádi gyökerekkel rendelkező Rózsa Attila Máté Elemér segítségével tavaly szervezett először kombinált fogathajtó versenyt a nyírségi településen. A négylábúak viadalának szeptember 15-én, vasárnap idén is a kiváló adottságokkal rendelkező Csonkás Szabadidő Park adott otthont, ahová a szomszéd településekről is sokkal több érdeklődő látogatott ki, mint tavaly. Ha a lelkesedés megmarad, valóra válhat a szervező Rózsa Attila álma, és hagyomány válhat a tavalyi kezdeményezésből. Ez azt jelenti, hogy Hortobágy mellett Nyíracsád lehet az a település a megyében, amely otthont ad az évente 8-10 alkalommal megrendezendő kombinált hajtásnak.

Geszterédi László vezetésével már szombaton helyükre kerültek az akadályok. A pályaépítéssel kapcsolatos eszközök és kellékek biztosításában nagy segítséget nyújtott a helyi Kerezsi Gyula állattenyésztő, a verseny lebonyolításához szükséges, kötelezően előírt és egyéb költségek nagy részét pedig a település önkormányzata mint házigazda vállalta magára. A verseny vezető bírója Bartha István volt, aki először a hajtókkal, majd a közönséggel is ismertette a szabályokat, és bemutatta a pályát. Összesen 11 akadályt építettek ki, ezek közül két kombinált akadály is volt, ahol a szalmabálákra állított bójákon elhelyezett labdák verőelemként nehezítették a versenyzők dolgát.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Helyosztó, éles és összevetés

A megmérettetést a pónifogatok kezdték, majd ringbe, vagyis pályára szálltak a nagy kettes fogatok is. Először a besoroló, úgynevezett hely­osztó fordulóra került sor, majd az itt elért eredmények alapján vehettek részt a fogatok az „éles” versenyen. Az ezt követően kialakult sorrendben az első hat hajtó között „összevetéssel” állapították meg a végleges sorrendet. A verseny színvonalát jelezte, hogy a nyíracsádi viadalon A-B-C kategóriás hajtók vettek részt, akik közül többen országos bajnoki címmel is büszkélkedhetnek.

Munka és szórakozás miatt is

Nemcsak a mentőszolgálat munkatársai, de hatósági állatorvosként dr. Szántó Zoltán is jelen volt, hogy ellenőrizze az állatok egészségügyi okmányait, ugyanis szigorú szabály írja elő, hogy bizonyos betegségek esetén a ló nem versenyezhet. Részvételével megtisztelte a rendezvényt Sztancs Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas Szövetség alelnöke, valamint Hutóczki Péter, Fülöp község polgármestere is. Sztancs Tibor, aki a szomszédos Nyír­adonyból érkezett, lapunknak elmondta: jelen van szinte minden versenyen, még Szabolcsba is átlátogat néha, hisz kíváncsi a szomszéd megye hajtóira is. Verdes Mihály és Kerezsi János szintén Nyíradonyból jöttek feleségükkel együtt. Szeretik a lovas sportot, és kellemes vasárnap délutáni kikapcsolódásnak, szórakozásnak szánták a nyíracsádi fogathajtó versenyt.

Kedves Zilahi Enikő

Eredmények

  • Vass Szabolcs
  • ifj. Fekete György
  • Máté Elemér
  • Rózsa Attila
  • Linczenbold Richárd
  • ifj. Papcsák András
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában