jó szereplés

2019.08.27. 21:54

Hajdú-bihari sportolók is versenyeztek a Szervátültetettek Világjátékán

Az 59 ország részvételével megrendezett, XXII. Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastle-ban. Európai országként egyedül csak a házigazda Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni, az éremtábla első helyét megszerezve.

Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége büszke, hogy versenyzői a rendkívül erős mezőnyben, 11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst- és 33 bronzérmet szereztek, olvasható a szervezet közleményében. Két világcsúcs is született atlétikában: diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.

A hazai csapatot 54 sportoló — 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelőátültetett— alkotta, akik 11 sportágban álltak rajthoz, korosztályos bontásban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda).

A magyar szervátültetett válogatott sportolói között szerepelt 5 Hajdú-Bihar megyei versenyző is.

Balogh László 60 éves debreceni veseátültetett versenyző, aki 9 éve vesetranszplantált. Gyermekkora óta sportol, amit a betegsége miatt abba kellett hagynia, a sikeres veseátültetés után kezdett el dartsozni és petanque-ozni. Élete első világjátékán vett részt, ahol az egyéni dartsversenyt az ötödik helyen, az egyéni petanqueversenyt a 9. helyen zárta. Edzői Bezzeg Nándor (darts), és Szabó Dániel (petanque) voltak.

Balogh László | Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Gyöngyösi Attila 42 éves debreceni szívátültetett sportoló, aki 2012 óta szívtranszplantált. Gyermekkora óta röplabdázik, a negyedik világjátékon vett részt a szervátültetett röplabdacsapat tagjaként, akik ebben az évben nehéz és szoros meccseket vívtak, végül az ötödik helyen végeztek. Edzője Székely Gabriella.

A magyar röplabdacsapat | Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Jakab Ivett debreceni, 11 éve májtranszplantált fiatal sportoló. A sikeres májtranszplantáció után kezdett el teniszezni és röplabdázni, az idei a negyedik világjáték, amin versenyezhetett. Az ötödik helyen végzett röplabdacsapat tagja volt, emellett az egyéni teniszversenyt bronzéremmel zárta, valamint a női párosok teniszversenyén is a dobogó harmadik fokára állhatott veseátültetett párjával, Almegro Carmennel. Edzői Székely Gabriella (röplabda) és Horváth Gábor (tenisz) voltak.

Jakab Ivett és edzője, Horváth Gábor | Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Kóka Zoltán 29 éves derecskei asztaliteniszező, aki 12 éve vesetranszplantált. Kisgyermekkorától kezdve sportolt, a sikeres vesetranszplantáció után csatlakozott a Trappancs Egyesület csapatához, és kezdett el asztaliteniszezni. Kilencedik alkalommal vett részt nemzetközi versenyen, eddig négyszer a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán és négyszer a Szervátültetettek Világjátékán állhatott dobogóra. Nem volt ez másként idén sem: Zoltán az egyéni asztaliteniszversenyt a dobogó harmadik helyén zárta, a férfi párosok asztaliteniszversenyéről – párjával, a csontvelő-transzplantált Tóth Attilával – ezüstéremmel térhettek haza. Edzője Milos Imre.

Kóka Zoltán | Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Mezei Gergő hajdúböszörményi kétszeresen vesetranszplantált atléta: első veséjét 2005-ben kapta, amellyel közel 9 évig élt közel teljes életet, rendkívül sikeres atléta lett belőle, minden hazai és nemzetközi versenyen dobogóra állhatott. 2014-től három évig művesekezelésre járt, majd 2017-ben ismét esélyt kapott: nővére felajánlotta neki az egyik veséjét. A sikeres veseátültetés után ismét visszatért a versenyszerű sportoláshoz és ebben az évben újra a Magyar Szervátültetett Válogatott tagja lehetett.

A Szervátültetettek Világjátékán

  • az 5 km-es utcai futáson bronzérmet szerzett,
  • ugyanezen az 5 km-es futáson a csapatok versenyében a bronzérmes csapat futója volt,
  • a 800 méteres síkfutásban a 4. helyen végzett,
  • az 1500 méteres síkfutásban is a dobogó harmadik fokára állhatott.
  • tagja volt a 4x100 méteres férfi futóváltónak, amely bronzérmes lett,
  • valamint a 4x400 méteres férfi futóváltónak, amely az ötödik helyen érkezett célba.
  • a 30 km-es országúti kerékpárfutamban bronzérmet,
  • a 10 km-es utcai időmérő futamban ezüstérmet szerzett.
  • Edzője Orendi Mihály.

    Mezei Gergő | Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

    A magyar csapat a kezdetek óta az élvonalban szerepel a nemzetek összesített pontversenyében. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat végül kiutazhatott, és mindazon szurkolóknak, akik buzdításával végül dicsőséggel térhetett haza – zárul a szervezet közleménye.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában