Tollaslabda-vb

2019.08.17. 07:00

Fórián Csilla számunkra „bronzbarnán is aranyos”

A kiváló sportolónő tavaly elhunyt édesapjának ajánlja a világbajnokságon szerzett érmét.

Fotó: Olvasónk felvétele

A lengyelországi Katowicében rendezték meg augusztusban a 8 napon át zajló szenior tollaslabda világbajnokságot, amelyen 56 ország 1500 versenyzője vett részt, köztük Fórián Csilla, aki egyéniben bronzérmet szerzett a plusz 45 évesek között. A debreceni sportoló vegyespárosban a legjobb 8 közé jutott, vagyis csak egy lépés hiányzott ahhoz, hogy svájci partnerével, Oliver Colinnal az oldalán egy másik érmet is megszerezzen. Itt a plusz 40-esek között szerepelt, vagyis többnyire 8-9 évvel fiatalabbak között mérettette meg magát. A Hajdú-Gabona DTE idén 50 éves játékosa női párosban is nevezett, de bolgár párja visszamondta a viadalt, így ebben a versenyszámban végül nem tudott elindulni.

Fotó: Fórián Csilla

Érdekesség, hogy a világ sportágai közül a második legnépszerűbb a tollaslabda, amatőr és profi játékosok számát tekintve csak a labdarúgás előzi meg, Magyarországon mégsem kap ehhez méltó figyelmet. Katowicében viszont nagy felhajtás mellett zajlott a vb, Lengyelországban épp a tollaslabda napját ünnepelték, így számos kísérőprogram színesítette a versenyt.

Csilla bevallotta, bár minden versenyszámot kedvel, mégis az egyéni a legfontosabb számára. A páros küzdelmek ugyanakkor sokat segítenek az egyénire való felkészülésben.

A világbajnokság 2019-ben egy hónappal hamarabb kezdődött, mint tavaly az Eb, így ennyivel kevesebb ideje jutott felkészülni. Ugyanakkor ezáltal az Epreskerti Általános Iskola tanára tanítási idő helyett szünidőben versenyezhetett. Ezzel együtt Fórián Csilla köszönetét fejezte ki a tantestületnek, továbbá Szabó Gyula igazgatónak a támogatásukért, akárcsak egyesülete edzőinek, Borbély Sándornak és Mátyus Tibornak. Támogatásában jelentős szerepet vállalt a Decathlon sportáruház, illetve dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója is. A viadalra férje és lánya, a szintén sikeres tollasozó Gonda Daniella kísérte el. Daniella azonban nem tudta végigszurkolni a küzdelmeket, hiszen maga is nemzetközi versenyre igyekezett, ahol bebizonyította, az alma nem esett messze a fájától: édesanyjához hasonlóan bronzérmet szerzett. Gyermeke hiánya egyébként érzékenyen érintette Fórián Csillát, hiszen nemcsak érzelmileg, de szakmailag is sokat dobott volna a teljesítményén, ha alkalmi edzőként mellette áll a verseny ideje alatt. Ráadásul a történelem megismételte magát, és a tavalyihoz hasonló módon Csilla újfent egy edzésen elszenvedett combizomhúzódással vágott neki a tornának.

Tollasozónk azonban a nehézségek és az igen erős mezőny ellenére is remekül szerepelt. A sorsolás szeszélye folytán az első napokban csak egy mérkőzést játszott, ami nem volt szerencsés. Egyéniben először éppen egy hazai tollasozóval csapott össze: Ewa Mlynarska nagyon simán alulmaradt a debreceni sportolóval szemben. Ezután régi nagy riválisa, a német Meyer is kapitulált – ellene korábban Eb-döntőt vívott kedvencünk. A hatalmas termetű germán hölgy nem tudott mit kezdeni a technikás tollast bemutató Fórián Csillával szemben, aki végig uralta mindkét szettet. A holland Van der Woerdt (aki női párosban világbajnok lett) a negyeddöntőben komoly erőpróba volt, ám Csilla malmára hajtotta a vizet, hogy korábban vegyespárosban Colinnal már legyűrte őt és dán párját. „A lélektani előny nálam volt, de szakmailag is sokat számított, hogy kiismertem a cseles ütéseit és magát a játékát” – avatott be a kulisszatitkokba a debreceni hölgy, aki végül a jó fizikumú és olykor nem túl sportszerű hollandot kiváló szerváira is építve eltángálta két szettben, és ezzel nagy skalpot gyűjtött be. A hollandnak egyébként csak azokat a találkozókat nem sikerült megnyernie, ahol Csillával találta szembe magát.

A legjobb 4 között, biztos dobogósként a kínai-tajpeji Shyu Yuh Linggel kellett megvívnia, aki nagyon erős ellenfelet jelentett. A hajdú-bihari tollasozó – aki idén munkája mellett harmadik diplomáját is megszerezte – elmesélte, hogy előzetesen nem tudta feltérképezni az ázsiait, aki viszont úgy időzítette saját edzését, hogy lássa a magyart, míg Csilla csak a bemelegítésnél találkozott vele először. Ling fel is adta a leckét, hiszen technikailag a mezőny egyik legjobbja volt, ráadásul mentálisan jobban bírta az elődöntőt. Csilla remek rajtot vett, de 3-0 és 6-2 után saját bevallása szerint kicsit túlságosan is elhitte, hogy a bab is hús, és amikor a kínai-tajpeji egalizált, majd fordított, nem tudott megújulni, bepánikolt.

Mindig a csúcsra tör

A történethez hozzátartozik, hogy a katowicei hatalmas sportkomplexumban a légkondicionálás komoly nehézséggel állította szembe a debrecenit, mivel a labdák néha össze-vissza szálltak, s ehhez a nem várt körülményhez Lingnek jobban sikerült alkalmazkodnia. Fórián a második szettben már fejben sem volt úgy jelen, ahogy kellett volna, így elmaradt a döntőbe kerülés és az esetleges címvédés.

„Szomorú vagyok, mert megvolt a lehetőségem a fényesebb éremre, ám mindent egybe véve örülök, hogy dobogóra állhattam, ezzel elértem a minimális célomat. A nyert meccseim simák voltak, de utólag már látom, miként lehetne jobban csinálni. Az, hogy nem nyertem aranyat (2017-ben sikerült neki – a szerző) elkezdett inspirálni, és legközelebb nem hagyom, hogy ne nyerjek” – mondta az eltökélt Fórián Csilla. A torna fő tanulságának azt tartja, hogy jobb, összeszedettebb felkészüléssel ismét esélye lehet: „ott akarok állni a dobogó tetején, már a jövő évi Európa-bajnokságon”.

Vegyesben a kiváló fizikai adottságokkal rendelkező Oliver Colinnal már az első körben nagy kihívással birkóztak meg, ugyanis a nagyhatalomnak számító Dánia párosát múlták felül. Utána egy kellemetlen finn párost gyűrtek le, majd jött a már említett dán-holland duó. Ellenük kulcsfontosságú volt az első szett megnyerése (19-re), ahol Fórián extra megmozdulásokkal hozta a játszmát párosuknak. A folytatás aztán sima lett. A megálljt egy összeszokott német házaspár jelentette. Ekkor vált érezhetővé, hogy Csilla és Oliver velük szemben inkább egy ad hoc jellegű párost alkotnak, míg riválisaik egymás gondolatát is ismerték. Nagyon kevésen múlt tehát az érem, amit lehetett, azt kihoztak ebből a formációból.

Fórián Csilla népszerűségére jó példa, hogy egyedüli magyarként vett részt a vb-n, de a külföldiek közül sokan szurkoltak neki. Emellett látványos, elegáns játékára a média is vevő volt, hiszen több mérkőzését is a tévés pályára szervezték. „Ez azért is volt jó pálya, mert itt már lehetett challenge-t is kérni (vitás esetben videós elbírálás – a szerző), sőt, mertem is” – mesélte mosolyogva a szerény sportolónő.

Az örökös (42-szeres) magyar bajnok Fórián Csilla a tavalyi Eb-ezüst és a két évvel ezelőtti vb-arany, valamint számtalan más érem után idén tehát bronzzal gazdagodott, de már azon gondolkozik, hogy munkája és az otthoni teendők, valamint az újabb egyetemi kihívások mellett egy év múlva hogyan nyerhet ismét aranyérmet.

Koppányi Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában