Beszélgetés a DVSC erőnléti edzőjével

2019.07.19. 15:05

Megviseli az ízületeket a mai kézilabda

A modern kézilabdában nem működik az egyszemélyes edző koncepciója, mindenkinek megvan a szakterülete.

Fotó: Matey István

Javában tart a DVSC Schaeffler együttesének felkészülése a következő idényre. A korai periódusban jellemzően a fizikai felkészítés a hangsúlyosabb, nincs ez másként a piros-fehéreknél sem. A modern kézilabdában a csapatok fizikai felkészülését specialista szakember állítja össze, a Lokinál Köstner Vilmos munkáját erőnléti edzőként Horváth Tibor segíti. A szakember 18 éve dolgozik a kézilabdában, korábbi csapatainál részese volt EHF-győzelemnek, illetve két együttesével is járt a Bajnokok Ligájában. Az előző mondatból kiderül, bőven van a tapasztalata arról, miként is kell úgy összeállítani egy felkészülést, hogy bírja az együttes a nemzetközi kupa miatti kettős megterhelést. Az elismert tréner tavaly nyáron hét esztendő után tette át a székhelyét Dunaújvárosból Debrecenbe.

– Ábrók Zsolt keresett meg másfél éve, hogy mit szólnék hozzá, ha Debrecenben folytatnám a pályafutásomat –elevenítette fel Horvárth Tibor.

„Nagy örömmel mondtam igent, hiszen tudtam, hogy egy jó közegbe kerülök, ahol minden adott a minőségi munkához.”

A kézilabda élvonalában nem működik az egyszemélyes edző koncepciója, mindenkinek megvan a szakterülete, és emiatt a teammunka kerül előtérbe. Szerencsére Köstner Vilmossal és Vida Gergővel is nagyon jól tudunk együtt dolgozni. A mai gyors kézilabdában nem lehet megcsinálni a két-három hetes kizárólagos fizikai felkészítést, vegyes felkészülést kell tartani: helyet kap benne az erőnlét, valamint a kézilabda technikai és taktikai elemei szépen beépítve az edzésprogramba – ismerteti a tréner.

Hozzátette, a rendelkezésükre álló nagyjából nyolc hét alatt kell elvégezni azt az erőnléti munkát, amely azt az alapot eredményezi, hogy az első hat hónapban bírják a játékosok a tempót. Ahogy magyarázta, a nemzetközi kupaszereplés miatt más lesz a terhelés: szerda-szombat ritmusra kell felépíteni a játékosokat, melyhez alkalmazkodni kell, de közben muszáj figyelni arra, hogy ne legyenek túlterhelve a kézilabdázók.

– A decemberi válogatott szünetben ismét lehet majd egy apró felkészülést csinálni, addig a nyári munkából lehet csak „táplálkozni”. A mai fizikális kézilabda megviseli az ízületeket, a kitámasztások, felugrások nagyon megterhelik a játékosokat, a vállízületek és a térd- és bokaízületek különösen nagy megterhelésnek vannak kitéve. Ezeket figyelembe véve preventív tréningeket kell tartani, úgy felépíteni az edzéseket, hogy megelőzzük a sérüléseket – nyilatkozta Horváth.

MSZ

A Loki nyári felkészülési mérkőzései

  • Július 23. 17.30: Dél-Korea–DVSC Schaeffler (Gyöngyös)
  • Július 30. 17.30: FTC–DVSC Schaeffler (Balatonboglár)
  • Augusztus 2. 17 óra: DVSC Schaeffler–FTC (Balatonboglár)
  • Augusztus 7. 17 óra: DVSC Schaeffler–MTK (Főnix)
  • Augusztus 9. 17 óra: Békéscsaba–DVSC Schaeffler (Békéscsaba)
  • Augusztus 13. 17 óra: DVSC Schaeffler–Békéscsaba (Főnix)
  • Augusztus 16. 17 óra: Eger–DVSC Schaeffler
  • Augusztus 21. 17 óra: Kisvárda–DVSC Schaeffler
  • Augusztus 23. 18 óra: DVSC Schaeffler– Kisvárda
  • Augusztus 27. 17.30: DVSC Schaeffler–Eger
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában