Az első kupasiker jublieuma

2019.05.20. 20:00

„Még 20 esztendő elteltével is libabőrös vagyok”

1999 májusában piros-fehérbe borult Vác, a DVSC történelme során ott lett először MK-győztes.

Fotó: archív

Tizenkétezer – zömében Loki-szurkoló – ember volt szemtanúja a debreceni futballtörténelem első meghatározó sikerének pontosan húsz évvel ezelőtt: 1999. május 20-án a DVSC elhódította a Magyar Kupát. A váci fináléban a hajdúságiak ellenfele a Tatabánya volt.

Garamvölgyi Lajos a Téglási – Bodnár (Szatmári), Gojan, Pető – Dombi, Sándor Cs., Vadicska, Bagoly, Böőr – Sabo (Csehi), Ilea összeállítású DVSC-Eponát küldte pályára, amely a 22. percben Bagoly Gábor révén megszerezte a vezetést. A szünetre egygólos vetetéssel mehettek a Dombiék, ám Kiprich József az 50. minutumban egalizált. A cívisek erőfeszítéseit a 80. percben koronázta siker, Vadicska fejelt kapura szöglet után, és a szerencsétlenkedő Gelei kapusról a gólvonal mögé jutott a labda. Tíz perccel később pedig kezdődhetett az őrült fieszta.

 

– Ma többen hívtak ezzel kapcsolatban, volt játékostársaim és újságírók is – mondta a Naplónak Vadicska Zsolt, aki mostanság a debreceni utánpótlás technikai vezetője.

„Még 20 esztendő elteltével is libabőrös vagyok, ha felelevenítem az akkor történteket. Ahogyan vonult a több ezer ember autókkal Vácra, piros-fehérbe öltözött az egész város, hihetetlen volt megélni ezt.”

Természetesen az első kupagyőzelem a legkedvesebb, frenetikus hangulatot teremtett a szurkolótáborunk. Azzal a győzelemmel elindult valami a debreceni labdarúgásban, ezután kiléphettünk kupagyőztesként a nemzetközi porondra, ami szintén nagy dolog volt – jelentette ki a győztes gól szerzője, aki a találatát is felelevenítette.

Vadicska Zsolt | Fotó: archív

Kellően megünnepelték

– Begyakorolt figura volt, Pető Zoli rúgta a szögletet. Jobb lett volna, ha nem ilyen szerencsés gólt szerzek, de a lényeg, hogy bement és megadták. Ránéztem Puhl Sándor játékvezetőre, miután ő gólt jelzett, akkor kezdtem el felfogni, hogy vezetünk, s rohantam ki a szurkolóinkhoz. A pályán is hatalmas tömeg „rontott ránk” a lefújás pillanatában, majd a visszaúton is meg kellett állnunk többször, és fogadtuk a gratulációkat. Aztán ami Debrecen belvárosában várt bennünket, arra nincsenek szavak, de mindennap szeretné átélni az ember. Sok ezren jöttek ki, és ez nagyon megható volt. Természetesen mi, futballisták sem fogtuk vissza magunkat, alaposan megünnepeltük a Magyar Kupa-győzelmet az éjszakában – árulta el a korábbi középpályás, aki elmondta,

Garamvölgyi Lajos mester a meccs előtt azt mondta az öltözőben, játsszanak a szurkolókért, a klubért és a becsületükért, ha megnyerik a döntőt, akkor többek lesznek, mint azelőtt.

 

A mester öröme | Fotó: archív

– Volt róla szó, hogy az évforduló napján tartunk egy kis ünnepséget, de többen nem tudtak volna eljönni. Sajnos, Garamvölgyi Lajos pedig már nem lehet velünk többé... Abban maradtunk a korábbi társakkal, hogy a közeljövőben sort kerítünk az ünneplésre – zárta a beszélgetést „Vada”.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában