Helyi kultúra

2023.10.11. 13:26

Új fesztivál érkezik Debrecenbe, és az egész őszt lefedi

A Debreceni Zsidó Kulturális Napokat először rendezik meg, de hagyománnyá tennék a cívisvárosban.

Szakál Adrienn

A részletekről szerdán számoltak be

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Zsidó Hitközség, az Apolló Mozi és a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóközpont szervezésében nagyszabású programsorozatról számoltak be október 11-én, szerda reggel a hitközség székházában. A Debreceni Zsidó Kulturális Napok őszi programsorozata az egész évszakot lefedi, a részletekről Horovitz Tamás elnök beszélt. De előtte megosztotta gondolatait az izraeli támadással kapcsolatban, elítélve a terrorizmust, majd kiemelve a magyar állam és Debrecen szolidaritását.

A Debreceni Nyári Zsidó Utcafesztivál sikerének felidézése után a Debreceni Zsidó Kulturális Napok nyitórendezvényét, a 14. Kardos Albert Nemzetközi Vers-és Prózamondó Versenyt mutatta be Horovitz Tamás. Elmondta, hogy az október 15-én és 16-án a hitközség székházának dísztermében zajló megmérettetésre idén nagyon sok, több mint száz fiatal küldte el jelentkezését a határon innen és túlról egyaránt. 

Hozzáfűzte, hogy a Pásti utcai ortodox zsinagóga unikális terei a lehető legjobb helyszínéül szolgálnak a programoknak.

Debrecen, zsidó kulturális napok
Heller Zsolt (balról), Horovitz Tamás és Fejér Tamás 
Forrás: Kiss Annamarie 

Vásznon és színpadon

Fejér Tamás, az Apolló Mozi vezetője a fesztiválhoz csatlakozó Debreceni Zsidó Filmfesztiválról beszélt, előtte azonban ő is kitért a hétvégén Izraelben történtekre, majd úgy fogalmazott, „csak azért is” megrendezik a filmes seregszemlét. Az Apollóban október 24. és 26. között egy-egy produkcióval találkozhat a közönség, többek között Richter Gedeon történetével, majd november 19-én Steven Spielberg életével és munkásságával. Mint elhangzott, ez a filmfesztivál idén még nem fogadott versenyfilmeket, jövőre azonban – vélhetően már januártól – várják a pályamunkákat, vagyis olyan kisfilmeket, melyek érintik a zsidó kultúrát, a zsidó vallást.

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet vezetője arra a színdarabra hívta fel a figyelmet, melyet a Szatmárnémeti Harag György Társulat hoz el a fesztiválra, és október 15-én, vasárnap 18 órától láthatja majd a nagyérdemű a zsinagógában. Beszélt a Berésit című kiállítás záró tárlatvezetéséről, melyet október 16-án, 16 óra 16 perctől tart Láng Eszter kurátor a zsinagógában. Elmondta, hogy a fesztivál programsorozatában Anne Frank és Edelényi Vivien, Mercs János és Duffek Mihály neve, valamint a Debreceni Zsidó Szalon Színház előadása is szerepel, a programok pedig egészen december 10-ig várják a közönséget.

Heller Zsolt végül kiemelte, hogy 

a közelmúlt történései miatt a szervezők akár úgy is dönthettek volna, hogy nem hoznak olyan programokat, melyek a gyászt és az együttérzést megzavarhatnák, viszont a Debreceni Zsidó Kulturális Napok minden programja lélekemelő lesz. 

A fesztivál teljes kínálatáról a program közösségi oldalán lehet tájékozódni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában