Ünnepség

2023.10.18. 10:48

Ismét ezrek kísérhetik figyelemmel, hogyan vonulnak téli szálláshelyükre a hortobágyi jószágok

Haon.hu

A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál minden évben nagyon népszerű program a Hortobágyon

Forrás: Napló-archív

Ismét megrendezik a Hortobágyon a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivált, ezúttal október 21-én.

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A Hortobágyi Nonprofit Kft. juhászai, gulyásai, csikósai még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat és hagyományos népviseletben lóháton járnak a ménes után - számolt be róla közleményében a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága.

Mint írják, a pásztorok kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló pásztorkultúra hagyományainak megőrzésében és a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében. A legeltető állattartás őszi eseménye, a behajtás elevenedik meg az ünnepen, ahol a kilátogató vendégek testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogatot.

Igazi őszi ünnepe a természetnek

Október hónap nem csak a jószágok behajtásának ideje, de a természet őszi ünnepe, amikor is az északról érkező darvak 100 ezrével állnak meg a Hortobágyon, mielőtt folytatják útjukat dél felé. Ez az év azért is különleges, mert megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja! A nemzeti park vizes élőhelyein, az eheti szinkronszámlálás nyomán 187 280 példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé. A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára - olvasható.

A Hortobágyi Nonprofit Kft., és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében a Behajtási Ünnep és a Darufesztivál már évek óta egy időben és helyszínen rendezik meg, így a vendégek egyszerre csodálhatják meg a természeti értékeket és a pásztorsághoz köthető kulturális hagyományokat. Hortobágy Község Önkormányzata erre az időpontra kézműves vásárt szervez, mely a program részeként biztosítja, hogy a Hortobágy értékeiből valamit a látogatók magukkal is vihessenek. Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, valamint természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

Program

10 óra: Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval 10.00: Kuckó Művésztanya - Asszonymesék - népmesék, amúgy "kuckósan"

11 óra : Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia - Ügyes magyar gyerek 12.00 Fekete Dávid bábelőadása - Törökvész Vitéz 13 óra: Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége

14 óra-16 óra Behajtási Ünnepség (Lovasaréna):

  • Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása
  • Csikós és Puszta ötös bemutató
  • Méneshajtás

17.30 (Lovasaréna): Pásztortűz gyújtás

A rendezvény egész ideje alatt elérhető:

  • Helyben készült bográcsos pásztor ételek
  • Zöld játszósziget (MME, HOI és a HNPI játékok - természetismereti játékok)
  • Kézműves foglalkozások
  • Kézműves kirakodó vásár (80-100 kézműves)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában