Marha-receptek

2023.10.07. 16:54

Paprikás volt a hangulat a szürke-barátok mulatságán Hortobágyon – fotókkal, videóval

Összemérték fakanalukat a puszta konyhafőnökei a főzőversenyen.

Hajnal László

Tetőfokon volt a hangulat Hortobágyon, a községháza és az iskola közötti Vásártéren szombat délután, amikor a Haon stábja megérkezett a Magyar Szürke-barátok Találkozójára. Az immár hagyománynak számító kora őszi mulatságon a szürke marha van a középpontban és a vágódeszkákon. A Hortobágyot ölelő települések, baráti társaságok csapatokat alkotva igyekeznek megmutatni, hogyan kell készíteni az igazán ízletes marhaételeket, vagy legalábbis jól szórakozni.

Külön sátrat kapott Nádudvar, Egyek, Tiszagyulaháza, a debreceni Rednekk, a Keris Betyárok, a Bográcsban csajok, az Uncsitesók és megannyi lelkes hajdúsági konyhafőnök.

Liszter Sádor és a Vadrózsák ritmusaira riszáltak körbe a fakanalak a bográcsokban, csettintgetve szórták a sót az asszonyok, szisszentek a zsíros bajszú férfiak kezében a sörösdobozok. A színpadon a perdülő táncoslányok szoknyái fellibbentek, a zenész közben hintette az Aranyeső sorait a táncoló közönségre, majd a következő cigánynóta előtt a dalszövegre utalva csak annyit mondott: jajgassatok, aztán majd lesz valahogy! Mert bizony ez nem az elmélkedő bölcsesség ideje, hanem a mulatságé.

hortobágy szürke-barátok találkozója haon
A Vadrózsák megtáncoltatták a közönséget
Forrás: Molnár Péter

Titkos hajdúsági receptúrák

Talán a leginkább szemet gyönyörködtető látvány a kalocsaiak népviselete volt, akik szintén képviselték magukat a mulatságon. A színpompás hímzés a standjukhoz csalogatta stábunkat, jó kedéllyel és őszinte kedvességgel fogadtak bennünket.

Tüstént festett porcelánkupicákba öntött paprikapálinkával kínáltak minket, amit a hiteles tájékoztatás érdekében kénytelenek voltunk elfogadni, és egyébként sem szerettük volna visszautasítani a kedvességet. Bizony, nem hazudtolta meg jó hírét Kalocsa, az ízletes ital csípett, mint az ostorcsapás. Már kínálták is a tepertős pogácsát kísérő gyanánt.

hortobágy szürke-barátok találkozója haon
Kalocsa büszkén vitte hírét hungarikumainak
Forrás: Molnár Péter

Kákonyi István, Kalocsa önkormányzati képviselője a Hajdú Online-nak elmondta, pontosan egy hónappal a szürke-barátok találkozója előtt Hortobágy is megmutatta főzőkultúráját a település legnagyobb rendezvényén, a Csíplek, Kalocsa! gasztronómiai fesztiválon. Ezúttal pedig a kalocsaiak viszonozták a látogatást.

Büszkék vagyunk arra, hogy Kalocsának két hungarikuma is van, ezúttal nemcsak beszélünk róla, hanem meg is mutatjuk mindkettőt. A bográcsban lévő ételünk a marhapörkölt gazdagon, ami annyit takar, hogy a marha pofahúsából készül, valamint ököruszály is kerül bele. Természetesen nélkülözhetetlen eleme a kalocsai őrölt piros paprika. Emellett másik hungarikumunkat, a kalocsai népművészetet, a hímzést, írást és pingálást is magunkkal hoztuk

 – ismertette. Kákonyi István hozzátette, némi kóstolóval is készültek, a híres kalocsai paprikás kácsi, illetve a szintén paprikásan elkészített disznótoros tál is helyet kapott az asztalon.

Debrecenből érkezett a Szürke öt árnyalata, az ő bográcsukban egy egyszerű marhalábszárpörkölt rotyogott. Ahogy a csapat tagjai fogalmaztak, attól egyszerű, hogy „nincs benne semmi bambusz, semmi plusz”, ami javítana rajta, mindössze alapvető fűszereket használtak.

hortobágy szürke-barátok találkozója haon
A Szürke öt árnyalata Debrecent képviselte
Forrás: Molnár Péter

– Abban áll az egyszerűsége, hogy olyan, amilyet a pusztában a csikósok vagy a kondások készítettek: amilyen ízesítő náluk volt, azt beletették. Só, bors, kömény, semmi más – árulta el a receptúrát szakácsuk, Szendrei Attila. Megtudtuk azt is, a Szürke öt árnyalata a kezdetektől jelen volt a találkozón, és még valamennyi szürke-barát rendezvényre el szándékoznak látogatni a jövőben is.

A Sárkányfészek portáján vadas marha készült knédlivel. Tanácstalan tekintetünkre válaszul Varga Annamária, a hortobágyi csapat egyik tagja kedélyesen elárulta, ez utóbbi egy gőzgombóc édesliszt felhasználásával. Desszertnek pedig szilvával töltötték meg a tésztát, Elárulták, ádáz küzdelmet folytattak a széllel, hogy megmaradjon a tűz a kondér alatt, de végül a sárkányoknak sikerült uralni a lángokat.

A nemzeti értékek megtartása a cél

Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Magyar Szürke-barátok Találkozóját, a rendezvény azt hivatott szolgálni, hogy próbáljuk megtartani és építeni a meglévő kapcsolatainkat a környező településekkel, azok önkormányzataival és civil szervezeteikkel

 – nyilatkozta portálunknak Jakab Ádám, aki maga is jelen volt az eseményen. Hortobágy település polgármestere hozzátette, a találkozó A hajdú hagyományok nyomában rendezvénysorozattal párhuzamosan zajlik, és a vármegyei önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

– Több mint húsz nevező indult a főzőversenyen, szenzációs ízeket érezhettünk. A találkozó profilja, hogy ilyenkor a marhahúsfogyasztásra és a nemzeti értékeinkre igyekszünk felhívni a figyelmet – tudatta a község első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában