Bábos évad

2023.06.26. 17:19

Lezárult az alkalmazkodás évada a Vojtina Bábszínházban – három művészt díjaztak – fotókkal

A debreceni bábosház összesen 546 előadással ajándékozta meg több mint 42 ezer fős nézőseregét.

Hell Krisztina (középen) vehetett át elismerést Asbóth Anikótól és Puskás Istvántól

Forrás: Czinege Melinda

Ha egy marionettbábbal szimbolizálnánk a Vojtina Bábszínház elmúlt évadát, akkor egyetlen kötélrezdülésnyi lenne azon az összegző számadatsor. Nem ad vissza semmit a rezsiválság hozta költözés terheiből, az új terek otthonossá tételének verejtékes törekvéseiből, a X. Színházi Olimpiával járó programok pluszteendőiből, sem a kihívások vállvetve megoldásának öröméből, sem az örök erőforrásból: az apró és nagyobb közönség elégedettségéből, mosolyából, tapsából. 

Mégis beszédes, hogy a debreceni bábosház összesen 546 előadással ajándékozta meg több mint 42 ezer fős nézőseregét. Ez önmagában is hatalmas szám, annak fényében pedig különösen elismerendő, hogy mennyiféle új helyzetben kellett rugalmasan reagálnia a társulatnak.

 Épp ezért a a 30. évfordulóját ünneplő intézmény igazgatója, Asbóth Anikó a változásokhoz való folyamatos és rugalmas alkalmazkodás évadaként aposztrofálta a mögöttük álló időszakot a hétfői társulati ülésen.

Új tér, új feladatok

Elhangzott, az Idesüss a Figurásra! Emlékkerti kapunyitón annak reményével álltak az esemény 500 látogatója elé, hogy a pandémia terhét maguk mögött hagyva visszazökken minden a régi kerékvágásba, ám hőseink elé ősszel egy újabb „sárkány” magasodott: költözniük kellett a Kossuth utcára, míg a csapat egy része a fűtetlen székházban dolgozott. Varázslatos kitartással, rengeteg munkával – mind a társulat, mind a színfalakon túli segítők részéről – legyőzték a „tűzokádót” és belakták tereket, csak a Babusgató program sínylette meg az átmeneti időszakot, mert akadálymentesített, babakocsival is elérhető helyszínt nem tudtak biztosítani.

Folytatták azonban az év elején kitűzött kiemelt célok elérését, például a középiskolások, egyetemisták és a felnőttek megszólítását, így megszülettek a Családkollázs és a Kiserdő című színházi nevelési előadások. A Miénk itt a tér! című összetett programmal havonta örvendeztették meg a közönséget, idővel az új otthon körülményeihez alkalmazkodva. 

A kezdetben fejtörést okozó Kossuth utcai épületről kiderült, új lehetőségeket, – s újfent sok teendőt, ötletelést – is tartogat. Az ingatlant ugyanis az önkormányzat a bábosház gondjaira bízta, ami új lendületet adhat a rég várt adósságnak, a Vitéz László bábtér, interaktív műhely kialakításának a következő évadban.

 Asbóth Anikó beszélt egy angol felsőoktatási intézménnyel és a Debreceni Egyetemmel közösen végzett gyermekjogi kutatásról, amelynek eredményét a társulat állítja majd színre, s néhány jelenete már elkészült.

Külföldi társulatok sokasága

Az évad kiemelt feladata volt még a 10. Színházi Olimpián való részvétel, amelynek záróakkordja a Magyar Zene Házába szólítja még a bábosház művészeit június 30-án. Április elseje óta 17 belföldi és 17 külföldi társulat fordult meg Debrecenben; a város 7 helyszínén 57 előadással lepték meg a cívisvárosiakat, mintegy tízezer főt; a legnépszerűbb esemény a május 28-i program volt a Sziget-kékben, itt 5 ezer 500-an fordultak meg. Továbbá Baditz Dávid előadásában elkészült a Vojtina első Vitéz László játéka, a Malombonyodalom a Vörössipkások Nemzetközi Találkozójára; és 13 bábszínház részvételével koordinálták az Országos Bábművészeti Világtalálkozót, amelynek eredménye országszerte 350 program volt. Mindemellett öt új előadást vittek színre és negyven tájelőadással, valamint több kiállítással, köztük a Kemény Henrik hagyatékát bemutató Világközéppel is büszkélkedhet a debreceni bábszínház.

Láposi Terka, a Játszószínház művészeti vezetője az elképesztő mennyiségű, ugyanakkor magas minőségű munkáért mondott köszönetet mindenkinek, csatlakozva az előtte szólóhoz. Beszámolt a Képírók, azaz a Vojtina eredményeit láthatóvá tévők, – a marketingért, szórólapokért, plakátokért, ajánlókért – felelős kollégák és az új helyszínt barátságossá tévő Mesteremberek teherbírásáról is. Mint mondta, 278 alkalommal adtak játszószínházi előadást 11 ezer látogató örömére.

Az eseményen részt vett Puskás István alpolgármester, aki szintén háláját fejezte ki a debreceni bábszínház egész éves munkájáért. Végül pezsgős koccintással zárták ezt az emberpróbáló évadot. Asbóth Anikó úgy fogalmazott, talán soha ennyire nem érdemelték még meg a Vojtina Bábszínház munkatársai a pihenést, mint ezen a nyáron.

HaBe 

Három művészt díjaztak
Az ünnepi alkalmon három művészt tüntettek ki. Az önkormányzat Nívódíját ezúttal Hell Krisztina érdemelte ki. A bábszínház első alkalommal adta át a frissen alapított Vojtina Nívódíjat, amelyről ezúttal a vezetés döntött, ám szeretnék, ha hamar kialakulna egy, a társulat egészének véleményét tükröző kuratórium és szabályrendszer. Az elismerés első gazdája Telenkó-Oláh Tímea. Az alpolgármester méretes Cívis díszoklevelet adott át Reschofsky Györgynek, aki 1990 óta a Vojtina Bábegyesület tagja. A bábjátékos, zenész bejelentette nyugdíjba vonulását, ám Asbóth Anikó reményét fejezte ki, hogy a társulat közelében marad, és egy hosszabb pihenő után újra becsatlakozik egy-egy produkcióba.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában