Kiállítás nyílt

2023.04.26. 19:25

Egyszerre két kézzel is rajzolt a patológus, akinek a munkáit most bárki megnézheti Debrecenben – fotókkal

Gomba Szabolcs kiállítása szerdán nyílt meg

Forrás: Kiss Annamarie

Kilencvenéves lenne a napokban, ebből az alkalomból mutatták be munkáit szerdán Debrecenben Gomba Szabolcsnak, aki tudományos munkája mellett kiváló grafikusként is jegyeztek. A DAB Székház falain olyan grafikai munkák, köztük karikatúrák láthatóak, melyek történeteiről is szó volt a megnyitóünnepségen. Rácz István, a DAB-Klub elnöke köszöntőjében arra emlékeztette a megjelenteket, hogy Gomba Szabolcs emlékkiállítása különösen fontos számára, mivel az ismert patológusprofesszor egykor az ő pozícióját is betöltötte az intézményben.

A kiállítást Péter Mózes, az orvostudományi kar professor emeritusa nyitotta meg, aki egészen a '60-as évekig visszatekintve idézte fel személyes kapcsolatát az alkotóval. Beszélt arról is, hogy Gomba Szabolcs milyen humorral és könnyedséggel fűszerezte komoly orvosi és oktatói munkáját. Elhangzott, hogy szokatlan képességeként olykor egyszerre két kézzel is rajzolt a táblára, és amikor csak tehette, pipára gyújtott, és négyszer választották meg az egyetem kiváló oktatójának.

Megemlékezett Nagy Attila orvos-közíró, egykori tanítványa is – ahogy fogalmazott – Gomba úrról.

A tudományos közélet láthatóan fárasztotta, ez néhány kiállított rajzán is megjelenik. A tudomány és a kultúra egymással karöltve voltak jelen az életében: mindkettőt szerette és egyformán magas színvonalon művelte

– fogalmazott.

A Debreceni Egyetem ÁOK Patológiai Intézetének emeritus professzora, az intézet volt igazgatója 2016. május 30-án hajnalban, 83 éves korában hunyt el. Az intézet örökös munkatársaként a hallgatók és az oktatók körében mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Debreceni Egyetemen. Humanista műveltségét otthonról hozta, német, angol, francia, latin, görög tájékozottsággal is rendelkezett, ezen ismereteit a diagnosztikus munka és az orvosi nyelvhasználat kapcsán szívesen adta tovább. Kézügyességével, kétkezes rajztudásával mindenkit lenyűgözött. Endes Pongrác kimagasló képességű tanítványaként 45 évesen, pályázat útján került a 1978-ban megüresedett igazgatói székbe, és 20 éven keresztül vezette az intézetet – olvasható a grafikusról a Magyar Patológusok Társasága honlapján.

A kiállítás május 22-ig látogatható a DAB Székházban.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában