Kiállítás

2023.03.09. 18:06

Hulladékból újraálmodott termékekből nyílt menő kiállítás Debrecenben

A Bényi Galéria kirakattárlata a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium moliónkból és poszterekből kreált trash art munkáit mutatja be.

A trash art, vagyis a hulladékművészet eszközeivel megkomponált darabok, ruhaköltemények és izgalmas installációk

Forrás: Kiss Annamarie

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjai üdítő hip-hop performansszal adták át a közönségnek a TrashKós freskók című kirakattárlatot csütörtökön. A trash art, vagyis a hulladékművészet eszközeivel megkomponált darabok, ruhaköltemények és izgalmas installációk a Főnix Rendezvényszervező NKft. kezdeményezésére készültek el és kerültek a kirakattárlat kiállítási darabjaivá. 

Köszöntőjében Puskás István alpolgármester elmondta, hogy ez a kiállítás – ahogy Debrecen kirakattárlatai – az utcával kíván kommunikálni. 

– Célunk a kultúrát minél közelebb vinni az utcához és az emberekhez. A Bényi nemcsak klasszikus, veretes galéria, hanem az ország más tájairól is friss inspirációkat mutat be, emellett a fiatalok bemutatkozását is segíti, mint most, a TrashKós esetén – fogalmazott. Végül megjegyezte, hogy már szervezik azt a street art-projektet, melyben a Kós Károly diákjainak is fontos szerepe lesz.

Leiterné Tóth Katalin , a Debreceni Tankerületi Központ osztályvezetője elmondta, a Kós -iskolában olyan pedagógusok dolgoznak, akik ösztökélik a diákokat az értékteremtésre. – A hulladékok újragondolása és újratervezése hasonló és maradandó értéket teremt – vélekedett.

A kiállítást Matyi Ágota látványtervező nyitotta meg felidézve, hogy egy hónappal ezelőtt gondolkodtak el először a Bényi Galériával közös kiállításon. – A trash art fő célja, hogy átalakítsa a szemétről való gondolkodásunkat, és hogy a hulladékra ne fölösleges dologként gondoljunk, hanem olyan anyagokat lássunk benne, amelyek értéket képviselnek. Tekintsünk tehát alapanyagként rájuk, amit, ha újrahasznosítunk, új esztétikai és tartalmi értékek jönnek létre – fejtette ki.

A TrashKós Freskókat április 5-ig lehet megtekinteni a Bényi Galéria kirakatában. 

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában