Példaértékű élet

2023.03.26. 14:02

Debreceni anyaházból a japán fogságig: a mártírhalált halt Molnár Mária életútja ma is mély nyomot hagy

A diakonissza haláláig hű szolgálatot végzett missziós tevékenysége alatt, melynek emléke nem merülhet feledésbe.

Forrás: Molnár Péter

Molnár Mária misszionárius mártírhalálának 80. évfordulója emlékére rendeztek kétnapos ökomenikus konferenciát, melynek zárórendezvényeként a diakonissza életéről, munkásságáról szóló kiállítás megnyitója szolgált a Debreceni Református Nagytemplomban vasárnap délelőtt.

Szabó Anna, a kiállítás kurátora köszöntőjében elmondta, a mai napig mélyen él benne az a hatás, amivel Molnár Mária Engem várnak a szigetek című könyve már diakónus szakos korában megérintette. A misszionárius életének üzenete szerinte jó példát szolgál, hogyan forduljon az ember családja és közvetlen környezete felé. Mint mondta, Molnár Mária nemcsak szavakkal, hanem élete valamennyi tettével és mozdulatával az Úristent hirdette.

A kiállítást Derencsényi Zsuzsanna diakonissza, a budapesti Schweitzer Albert Református szeretetotthon egykori vezetője nyitotta meg.

A Molnár Mária szolgálatát bemutató tárlatot a Sárospataki Református Kollégium levéltárától kapott anyagokból állították össze, melyet maga a misszionárius gyűjtött össze és juttatott vissza szeretett hazájába, Magyarországra. Molnár Mária az Úristentől megáldott, rendkívül gazdag életútja telve volt impulzusokkal, tanulságokkal

 – mondta a diakonissza.

Derencsényi Zsuzsanna rávilágított, az emlékezés és az emlékeztetés ősi kötelessége volt a Biblia emberének. Mint mondta, az emberi emlékezés azonban könnyen meggyengül, elhalványul. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy a tárlat egyfajta figyelemfelhívás legyen, amely nem hagyja, hogy a magyar református hithős, Molnár Mária mártír misszionárius emléke méltatlanul alámerüljön a feledésbe.

 

Derencsényi Zsuzsanna Debrecen Nagytemplom Molnár Mária kiállítás
Derencsényi Zsuzsanna
Forrás: Molnár Péter

A tárlatvezető személyes emléket is megosztott: noha Molnár Máriát személyesen nem ismerhette, a mártír közeli barátja, Vajas Ida tanította őt. Ráébresztette arra a fontos üzenetre, hogy akár kül- vagy belmissziót végez valaki, az önzetlen szeretetet kell hirdetnie. Megemlítette, Molnár Máriát a debreceni anyaház áldotta meg és bocsátotta útjára missziója kezdetén, és egy ceglédi professzor készítette fel.

Molnár Mária ápolónői és hittérítői szolgálatot végzett a Csendes-óceáni Mánusz és Pitilu szigeteken, a mai Pápua Új-Guinea területén. A második világháború alatt sem hagyta el helyét, emiatt japán fogságba esett, és 1943. március 16-án kivégezték. 

Munkássága és példamutató életútja a mai napig erőt adó és inspiráló példa azoknak, akik egyházi szolgálatot választanak.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában