Helyszíni szemle

2023.01.25. 11:45

Belestünk a kulisszák mögé: így áll a debreceni színház – fotókkal

Kilencven százalékos készültségben a teátrum, a nézőtér bíbor bársonyos székei már a helyükön.

Így áll jelenleg a debreceni színház felújítása

Forrás: Czinege Melinda

A Csokonai Színház nézőterén beszélgetett szerdán Papp László polgármester és az intézmény igazgatója, Gemza Péter. A bíborszín székeken ülve ilyen diskurzusra még néhány hónapig van alkalmuk, hamarosan próbák és előadások helyszíne lesz újra e tér, miként 158 éve már. A Hunép Zrt.-vel kötött szerződésben július közepét jelölték meg az átadás utolsó határidejeként, s ehhez a céldátumhoz jó úton halad a kivitelező.

A városvezető a szerdai bejáráson büszkeségének adott hangot, amiért 2020-ban megkezdődhetett a város emblematikus, fontos épületének teljes körű felújítása, a legutóbbi, 1983-as jelentős restaurálás után. Most szerkezetig visszabontották ezt az épületet, a színpad szintjétől számított 6,5 méter mélyen dolgoztak. A beruházás műemlékvédelmi felügyelet mellett zajlott. 

Papp László kiemelte a tágassá, világossá formált fogadóteret, amelyen a legnagyobb változást észlelhetjük, valamint a megnövelt kapacitású nézőteret. Korábban 350 teljes értékű ülőhely állt a nézők rendelkezésére, a jövőben pedig csaknem 600 bársonnyal borított szék várja a közönséget és csaknem 60 állóhely. A színház jelenleg 90 százalékos készültségben van.

Elhangzott, a beruházásra nettó 9 milliárd 622 millió forintot biztosított az állam, ám a felújítás során fény derült még megoldandó problémákra, ezért plusz forrásokat kellett bevonni.

Gemza Péter színházigazgató arról szólt, hogy a Csokonai Fórum és a történelmi épület felszereltsége színházszakmai szempontból is értékes, magas minőséget képvisel. Mint mondta, már megszületett a két színházhoz tartozó háromlépcsős, negyvenfős, társulatbővítési terv, művészekre és műszaki személyzetre is szükség lesz. A Csokonai Fórum telt házas elmúlt két hónapja erős bizonyítéka annak, hogy Debrecenben mekkora igény van a színházi előadásokra. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában