Kislány nagy sikere

2022.11.02. 16:28

Hétéves, de Takács Szofi letáncolja az egész világot

Takács Szofi Rómában az AMD Mondial Dance – World Dance Championship versenyen újabb világbajnoki címet nyert el.

Újabb érmekkel a nyakában tért haza

Forrás: Takács-Pántya Barbara-archív

A debreceni táncos Szóló Mini kategóriában lett világbajnok, de mellette két koreográfiával a vasárnapi gálán is bemutatkozhatott. Az olaszországi kirándulásról és a megmérettetésről Takács-Pántya Barbarát, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület vezetőjét, a hétéves világbajnok édesanyját kérdeztük.

Ahhoz, hogy Szofi a San Raffaele Teatro színpadán mutathassa be a produkcióit, kvalifikációt kellett szereznie a Unity For Passion Dance Festen. Az akadályt megugrotta a mindössze hétesztendős táncos, így múlt csütörtökön családjával utazhatott a hajdani Római Birodalom központjába. Összesen három koreográfiával, a Demóna; a tavaly világbajnoki címet hozó Piroska és a farkas; továbbá az idei őszi szezonra összeállított Elfogva című produkcióval indult a versenyen. A háromnapos megmérettetésre 15 országból érkeztek táncosok, Szofi a második napon, szombaton versenyzett először.

A leejtő okozott nehézséget

A Demóna elnevezésű produkcióval kezdett, és azonnal betáncolta magát a nemzetközi zsűri szívébe, bár ahogy azt az édesanyjától megtudtuk, ez nem volt olyan magától értetődő.

– Nem sikerült az előadás olyan jól, ahogyan azt vártuk. Már a tánc közben érzékeltük, hogy a színpad előre leejt, emiatt nehézségekbe ütközött Szofi. A másik két koreográfia előtt már tudtam neki jelezni, hogy mire figyeljen ebben a helyzetben. Például sokkal nagyobb erőt kellett kifejtenie egy kéz nélküli oldalszaltóhoz, de végül a nehezített körülmények ellenére is megoldotta a feladatot – osztotta meg a részleteket Barbara.

 Nemzetközi elismeréssel gazdagodott a debreceni Takács Szofi
Forrás: World Dance Championship-archív

A nüánsznyi hibák ellenére tarolt a debreceni kislány: a Demóna koreográfiával megnyerte a versenyt a korcsoportjában, a másik két előadását pedig kiválasztották a vasárnapi ünnepi gálára. A versenyzáró eseményről sem jött el üres kézzel a debreceni világbajnok: különdíjjal jutalmazták a gálán bemutatott táncait.

– Nagy volt az örömünk, ez leírhatatlan élmény. Szofi gyönyörű eredménnyel zárta a versenyt, és nagy büszkeség, hogy a nemzetközi zsűritől magas pontszámokat kapott – tette hozzá az édesanya, aki edzőként is elfogultság nélkül mondhatja: lánya kiemelkedően teljesít a korcsoportjában.

Nem kérkedik az eredményivel

A büszke édesanyát arról is kérdeztük, hogy a nemzetközi elismerés mit jelent neki, és mit az első osztályos lányának. Elmondta, hogy Szofi bár érzékeli, hogy nem hazai megmérettetésen szerepel, nem feltétlenül érzi a súlyát a világversenynek.

A kislánynak a tánc öröme a lényeges, mindegy hol van, minden versenyen maximálisan szeretne teljesíteni. A nyelvi akadályok a gyerekeknek nem képeznek gátat: nyelvismeret hiányában öleléssel, simogatással, tapsolással támogatják egymást a kicsik a nemzetközi versenyen, szavak nélkül is köttethetnek barátságok.

Az édesanyja elmondása szerint Szofi hazatérve, az iskolájában sem akart eldicsekedni az eredményével, minden díjára alázattal tekint. Az edzőnek azonban visszajelzés ez a siker: mostanra nem kérdés számára, hogy a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület táncosai megállhatják a helyüket a nemzetközi mezőnyben.

– A versenyeken nemcsak a Szofi korosztályát kísérem figyelemmel, hanem a nagyobb lányok produkcióit is láthatom. Azt gondolom, hogy bátran nyithatunk egyesületi szinten is, szerintem méltó eredményeket szerezhetnénk. Éppen ezért az a tervünk, hogy a Feelinges lányok egyre többet szerepeljenek külföldön – fejtette ki.

Takács Szofi háromévesen szerezte meg az első Európa-bajnoki címét, azóta már összesen kilenc van neki, s mellette több magyar bajnoki címmel büszkélkedhet.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában