Parádés dzsembori

2022.09.29. 14:51

Arénashow, felvonulás és hangverseny a 21. Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon

A közelgő rendezvényen megszólalnak popslágerek, komolyzenei átiratok és filmzenék is.

Forrás: Kiss Annamarie

Immáron huszonegyedik alkalommal látogatható a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál, amely 350 zenészt számláló, fergeteges koncertekkel, izgalmas haditechnikai és látványos szakalaki bemutatókkal ingyenesen várja a kíváncsiskodókat – hangzott el a debreceni Nagytemplomban megtartott, csütörtöki sajtótájékoztatón. Természetesen ezúttal is lesznek vendégei az eseménynek: három magyar katonazenekar, továbbá Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból és Szerbiából is érkeznek formációk.

Forrás: Kiss Annamarie

Október 6. és 8. között több helyszínen zajlik az esemény, ahogyan arról Pál István őrnagy, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere beszámolt: október 6-án ünnepélyes nyitóhangversenyen vehetnek részt az érdeklődők a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol a Szolnoki Helyőrségi Zenekar, a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Kodály Kórus közösen adja elő Felix Mendelssohn merész, gazdag textúrájú darabját, a Ruy Blas Overture című alkotást, majd Gabriel Faure: Requiem című lendületes, drámai művével emlékeznek az október 6-i eseményekre.

Látványos felvonulás

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere kiemelte, külön öröm számára, hogy több év elteltével ismét meg lehet rendezni az eseményt. Már csak azért is, mert a katonazenekari fesztivál is, mint minden hasonló rendezvény, elsőként hazai regionális fesztiválként indult még évtizedekkel ezelőtt. 

– Az évek elteltével, a város támogatásával, közreműködésével egy nemzetközileg ismert, nagyszerű színvonalú többnapos eseménnyé nőtte ki magát – jegyezte meg Csizmadi Zsolt. Továbbá ismertette a részletes programot, melyben kiemelte, hazai és nemzetközi hagyományokkal rendelkező felvonulást követhetnek figyelemmel október 7-én a látogatók. A felvonulási sort 16 óra 30 perckor a Magyar Honvédség Központi Zenekara nyitja, őket követi az osztrák, a cseh, a szolnoki, a debreceni, a szerb, majd a szlovák zenekar, és indulnak a Piac utca – Simonffy utca irányába a Kossuth tér felé. A látványos felvonuláson 350 zenekartag díszes ruháikban és hangszereikkel adnak ízelítőt abból a programból, melyet másnap az Aréna Show során tapasztalhat meg a közönség. A zenekarok a tradicionális indulóik mellett populáris dallamokat is játszanak a hallgatóság számára.

Páncélos járművek

A sajtótájékoztatón elhangzott, október 8-án szombaton már 15 órától programok várják a Főnix Arénához érkezőket. Az aréna mellett haditechnikai bemutatóval is készül a Magyar Honvédség, s régi és új eszközöket, továbbá a legmodernebb harcászati modelleket is bemutatnak. 

A honvédség legfejlettebb, Gidrán nevet viselő páncélos járműve is helyet kap, melybe az érdeklődők akár bele is ülhetnek – a harckocsi a mezőhegyesi ménes lófajtáról kapta magyar nevét, mely figurája a Magyar Honvédség 2022-es Debreceni Virágkarneválra készült kocsiján szimbolizálta a páncélos járművet. Az eszközök mellett a Honvéd Huszár Díszegység képviselői is jelen lesznek díszegyenruhában a lovaik kíséretében.

Késő délután, 17 órakor kezdetét veszi az Aréna Show, ahol látványos szakalaki bemutatókon mutatja be a minden nemzet díszegyenruhában hagyományaiknak megfelelő koreográfiáját és indulóit. A Különleges Díszelgő Csoport fegyveres bemutatója az esemény fénypontjának ígérkezik. A tradicionális műsorelemeket számos populáris és könnyed zene teszi még izgalmasabbá. Az est végéhez közeledve összevont Katonazenekari Show-val kápráztatják el a közönséget, így Máté Pétertől is válogattak a zenei repertoárba, de többek között felcsendül a Cinema Paradiso és a Grease egy-egy jól ismert dala is. A zenekarokhoz a show során Vastag Tamás énekes és a Budapest Táncstúdió táncosai is csatlakoznak.

Forrás: Kiss Annamarie

Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója kiemelte: céljuk az, hogy a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál legalább abban a fényben csillogjon, mint az előző évtizedekben, s nem titkolt szándékuk, hogy még magasabb szintre emeljék az eseményt. – A közelgő rendezvényen megszólalnak: popslágerek, komolyzenei átiratok és filmzenék is – fogalmazott.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában