Vonzóbb lesz a látogatóknak

2022.07.15. 17:33

Hat turisztikai fejlesztésre nyert pályázatot az egyházkerület

Mesés a kilátás a megújult Kistemplom tetejéről.

Forrás: Czinege Melinda

Hat történelmi helyszínt újított meg a Tiszántúli Református Egyházkerület másfél milliárd forintnyi támogatási összegből, megőrizve ezzel az egyház kulturális örökségét, és fejlesztve a turisztikai jelentőségét – erről Fekete Károly püspök számolt be péntek délután a Kistemplomban, az Orando et Laborando – Imádkozva és dolgozva című projekt záró eseményén.

Fekete Károly püspök
Forrás: Czinege Melinda

– Az egyházi intézmények megszépülése mindig nagy öröm egy lelkipásztor számára, egyúttal a közösségnek is örömöt okoz egy vonzó, hívogató templom. A látogatóbarát fejlesztéseknek köszönhetően rendszeres programokkal és interaktív kiállításokat várják a nagyközönséget templomaink, így közkinccsé tehetjük az egyházközösség felszentelt ereklyéit – mondta beszédében Fekete Károly. A püspöktől megtudtuk, a pályázatnak köszönhetően a Kistemplom mellett a Kossuth utcai Verestemplom és az Egyetemi Templom is megújulhatott. Vidéken pedig a szatmárcsekei, a vértesi, valamint a kismarjai templom szépülhetett meg.

Zsoldos Tibor lelkész
Forrás: Czinege Melinda

Zsoldos Tibor lelkész ismertette, hogy a Kistemplom a vissza nem térítendő támogatásból 318 millió forintot nyert el. A felújításra szánt összegből mind a templom külsejét, mind belső terét lefestették. Mivel padozata néhány méterrel a város szintje alatt helyezkedik el, ezért a csapadékvíz mindig is problémát okozott a templom számára. Ezt a Révész tér és a Széchenyi utcák felől angol aknák beépítésével sikerült áthidalni, valamint a belső falak lélegeztető vakolatot kaptak. Az oszlopok hangulatosabb megvilágításban pompáznak, valamint új hangszórókat is felszereltek.

Mesés kilátások

A rendezvény látogatói és a meghívott csengeri református diákok Lázár Bulcsú vezetésével megtekinthették a templomtornyot is. A teológus portálunknak elmondta, a debreceni tűzoltóság megalakulása előtt a diákok önkéntes munkaként látták el az őrséget a toronyban található tűzszobában. Nappal egy piros zászlót, éjjel pedig lámpást lógattak ki az ablakokon a tűz irányába, ezzel jelezve a Kollégium tűzőreinek a veszélyt. Teljesen megújult a templom teteje is, a látogatók immár a szabad ég alatt, a bástyákat összekötő üvegkorlát mögött állva csodálhatják meg a városi panorámát szabad szemmel, vagy akár a tető közepére rögzített távcsővel.

Megszólaló történelem

A projektzáró eseményen élőben is felcsendült a templom monumentális hangszere. Sárosi Dániel érdeklődésünkre elmondta, a Kistemplom világszínvonalú orgonája 2018-ban újult meg, egy nagyon alapos restaurálási folyamat eredményeként. Az orgonaművész kifejtette, a hangszerben semmilyen bővítés vagy modernizáció nem történt az 1881-es átadásához képest. Az orgona korábban ötven éven keresztül nem működött, ezért óriási eredményt jelent, hogy a reformáció 500. évfordulójára állami támogatásból és a gyülekezet önerejéből megvalósulhatott a felújítás.

Sárosi Dániel orgonaművész
Forrás: Czinege Melinda

– Ez az orgona maga a megszólaló történelem. Különlegessége, hogy egy francia romantikus orgona mintájára készült, és minden részében eredeti. Számomra sokkal többet ad egy historikus hangszeren játszani, mint egy modernebb, bár könnyebben kezelhető orgonán. A restaurálás folyamán megtartották azt a hangzásbeli különlegességet, amely a játék során is fantasztikus élményt nyújt. Azok a hazai és külföldi orgonaművészek, akik már megtapasztalhatták orgonánk egyediségét, arról számoltak be, hogy ennek a hangszernek valóban egyéni arculata van, és kiemelkedő hangzással rendelkezik Debrecen többi, szintén csodálatos hangszeréhez képest – nyilatkozta az orgonaművész. 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában