Segítség az emlékezéshez

2022.06.13. 19:00

Felavatták Nemzeti Összetartozás emlékparkját avatták Létavértesen

A város mindkét iskolájában nagy hangsúlyt fektetnek az identitástudat erősítésére, és az oktatási feladatokon túl a nemzeti összetartozás megélését biztosítják felső tagozatos tanulóiknak a „Határtalanul” pályázati program keretében. Ebben az évben is két csoport vett részt többnapos erdélyi kiránduláson.

Forrás: Városháza / Kővári Krisztián

Az Arany János Általános Iskola tantestülete kezdeményezte, hogy az iskolai könyvtár udvarán létesüljön emlékpark a nemzeti összetartozás szimbólumával. A kezdeményezést felkarolták és támogatták a szülők, valamint a helyben élők. A közadakozásból felállított emlékoszlopot Antal Lajos, Hegyközkovácsiban élő fafaragó készítette el.

A június 10-én délutánra tervezett avatóünnepséget a hirtelen érkezett viharos záporeső miatt a szomszédos iskolaépület aulájában tartották meg, ahol Nagy Józsefné, az iskola igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, és köszönetet mondott a segítőknek, adakozóknak.

Menyhárt Károly polgármester 1920. június 4. máig ható következményeiről, a határon túlra szakadt magyarság súlyos megpróbáltatásairól és nemzeti kötődésük megtartásáról beszélt. Európában egyetlen ország vagyunk, mely ezer év után szétszaggatva, egykori önmagával határos.

– A mai naptól az iskolások és a szüleik közelebb kerülnek ehhez, hiszen nap-nap után itt járnak majd el a csonka Székelykapu mellett a csonka Magyarország határához csak egy ugrásra. Talán így könnyebb lesz emlékezni, és a 100. évfordulón fellobbantott őrtüzeket őrizni tudjuk és tovább visszük. Mert ha Európa és annak nagyhatalmai felejtenének is, itt Létavértesen nekünk semmiképp sem szabad – fogalmazott a polgármester.

Az emlékparkot megáldotta Hadházi Tamás esperes, református lelkész, megszentelte Szimicsku Ferenc görögkatolikus esperes.

Nagy Eszter, Szabó Anna és Csatári Viktor szavalatokkal, a Zimberi Banda, a Ketten akusztikus formáció zenével, Kléh Ákos Szabolcs, a Hortobágyi Néptánccsoport tagja, legényes tánccal színesítette az ünnepi programot.

Turóczi Barnabás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában