Fókuszban a Rocksuli

2022.06.22. 16:30

Egy tér, ahol együtt fejlődik az önbizalom és a zenei tudás

A Rocksulinak otthont adó Ifjúsági Ház a közművelődési séta egyik állomása.

A Rocksuli egyik korábbi szabadtéri eseménye | Forrás: Napló-archív

A város ikonikus közművelődési színtereivel kapcsolatban szinte mindenkinek van egy története. A július másodikai részvételi sétán azonban négyen kapnak lehetőséget arra, hogy el is mondják ezeket. Az Alternatív Közösségek Egyesülete szervezte kulturális körút első állomása a Kölcsey Központ lesz, ahol Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója beszél, a Modemnél Áfra János költő, az Ifjúsági Háznál Balogh Miklós Péter, a Rocksuli vezetője, végül a Kossuth utca 1. szám előtt Vajda Mária muzeológus. 

Használják bátran a teret! 

A Simonffy utcai épületben működik az idén 30 éves Rocksuli, amelyet a vezetője nem hagyományos zeneiskolaként aposztrofál. Hangsúlyozta: itt az oktatást a közösségi szemlélettel egyesítik.

Programjaikkal arra törekszenek, hogy a diákok ne csak az órákra jöjjenek, hanem használják bátran a teret, találkozzanak egymással, és alkossanak együtt.

Balogh Miklós Péter lapunknak elmondta, huszonéves korában önjelölt rendezvényszervezőként csatlakozott e közösségbe. – A személyiségem nagy részét meghatározták azok az élmények, lehetőségek, amelyekben itt kiteljesedhettem – fogalmazott. A sétán jó eséllyel hallhatunk sztorikat a 20. alkalommal megrendezendő Máshét, a Rocksuli születésnapi koncertjei, táborai kapcsán.

Balogh Miklós Péter | Forrás: Napló-archív

A közösség bátorít 

Jelenleg 452 diák tanul hangszeren játszani vagy énekelni itt, de szívesen látnak szeptembertől további tanítványokat. Sokak első napja a gitárt oktató igazgató lelki szemei előtt van. Nem ritka, hogy a félénken érkező gyerekek hamar kinyílnak ebben a közösségben.

Van, akiből egy mondatot nehezen tudtunk kihúzni, majd két-három éven belül gitár- vagy dobszólót játszottak a színpadon kétszáz, ötszáz vagy ezer ember előtt

– tette hozzá. Bár ez a fajta fejlődés talán a legértékesebb, a szakmai úton is sokan messzire jutottak. Vajda Péter három évtizede itt kezdte pályáját, ma pedig a Kowalsky meg a Vega dobosa és a budapesti Rocksuli alapítója, vezetője. 

A debreceni tanítványokat legközelebb június 25-én láthatjuk a Víztoronyban a nyilvános tanévzárón, majd szeptember 11-én ugyanitt az évnyitón, Balogh Miklós Pétert pedig július 2-án a Kölcsey Központ főbejáratától 16.45-kor induló sétán.

HaBe 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában