Közösséget is teremhet

2021.11.09. 17:20

Már két könyvtárral büszkélkedhet a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola

Az új könyvtár hivatalos átadóját és felszentelését kedden tartották a településen.

Fotó: Molnár Péter

Tízezer kötetet kapott ajándékba a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől az intézmény, a tervek szerint a könyvek nemcsak a diákokat, hanem a lakosságot is szolgálják majd.

– Egy évvel ezelőtt született az ötlet, hogy csináljunk olyan könyvtárat, amelyet az egész település tud majd használni. Nekünk ez nemcsak tudás, hanem egyfajta a híd az emberek között. Idősek, fiatalok és gyerekek között. Azt gondolom, hogy minden olyan dolog, amelyet értékként tudunk felmutatni és majdan az utódainkra hagyni, az mindenképpen pozitív és követendő példa – mondta el Garda László intézményigazgató az ünnepélyes megnyitón.

Garda László | Fotó: Molnár Péter

Hozzátette, a céljuk azon túl, hogy behívják az intézménybe a lakosságot, hogy a közösségi térnek kialakított új könyvtárban különféle rendezvényeket is lebonyolítsanak, egyebek mellett író-olvasó találkozót, konferenciát, 24 órás mesemaratont is szerveznének a jövőben ezen a helyszínen.

A könyvek a Hierotheosz Egyesület közreműködésének köszönhetően kerültek a településre. A szervezet célja alapvetően a görögkatolikus közösségek szolgálata, ezt az elhivatottságot pedig Kiss András egyesületi főtitkár szerint jól jellemzi a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola Nyíracsádon, a két megye határán. – Azt gondolom, hogy az egyesületünk a segítségével az egyházi oktatás előtt adózott, hiszen számunkra ez fontos érték – mondta.

A közösségi teret Kocsis Fülöp szentelte fel. A Hajdúdorogi Főegyházmegye Érsek Metropolitája a tudás hatalmát hangsúlyozta. Szavai szerint a tudás Isten ajándéka, amit azért kaptunk, hogy éljünk vele, élvezzük. – A tudásért harcolni, keményen dolgozni kell, de soha nem az Isten ellenében, az Isten nélkül. Az ember elképesztő tudásra tett szert, de egyre inkább érzékeljük, hogy ezzel ma már a halál civilizációját építjük. Az egyház, az egyházi oktatási intézmények az élet civilizációját szeretnék építeni és növelni a tudással – osztotta meg.

Kocsis Fülöp | Fotó: Molnár Péter

Folyamatos a támogatás

A miniszterelnökségnek közvetítő szerepe volt az adomány szervezésében. Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az átadóünnepségen kiemelte a civil élet fejlődését. Elmondta, hogy amikor 2018-ban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel elkezdték a közös munkát, mintegy ötmilliárd forint volt a Nemzeti Együttműködési Alap keretében, ez a szám jövőre 11 milliárdra emelkedik. Ezen túl létrehozták a Falusi és Városi Civil Alapot, ami öt-öt milliárd forinttal hasznosan egészíti ki a támogatási rendszert.

– Néhány év alatt megnégyszereztük a civil forrásokat, ebből intézményeket tudtunk létrehozni, hozzá tudtunk járulni egyházi és nem egyházi ingatlanok vásárlásához, felújításához, valamint segíthettük a civil rendvédelmi szervezeteket – mondta, hozzátéve, a jövő év első felében újabb forrásokhoz juthatnak a civil szervezetek.

Szalay-Bobrovniczky Vince | Fotó: Molnár Péter

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában