restaurálták

2021.09.06. 11:57

Immár nem törött az orra Oláh Gábor debreceni mellszobrának

Éveken át törött, hiányos volt a költő Oláh Gábor (1881. január 17. – 1942. június 23.) orra a költőt ábrázoló nagyerdei szobron. Emiatt tavaly decemberben a Napló azt kérdezte a debreceni önkormányzattól, hogy van-e lehetőség az alkotás restaurálására.

Akkor azt a választ kaptuk, hogy a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának megrendelésére a Dekert Nonprofit Kft. a tartósan fagyos időszak beállta előtt minden évben elvégzi a városban lévő mészkőszobrok fémlemezekkel történő takarását.

Érdeklődésünkkor már elvégezték ezt a feladatot, így természetesen a szóban forgó, mészkőből készült szobor befedése is megtörtént. – Ettől függetlenül a szükséges javítási munkálatok elvégzésének igényét nyilvántartásunkban előjegyeztük. A tavaszi időszakban a takarás eltávolítását követően az illetékes zöldterületi ügyintéző szobrász segítségével felméri a lehetséges javítás, illetve pótlás költségeit, és a rendelkezésre álló források függvényében a korrekciót mielőbb elvégezteti – válaszolta kérdésünkre az önkormányzat.

A parkerdőben járók immár láthatják, hogy megtörtént az ígért restaurálás. Ez azért is örömteli, mert Oláh Gábor debreceni költőnek 2021-ben ünnepeltük a 140. születésnapját. A nagyerdei szobrát ifj. Szabó István készítette 1968-ban. Emellett a Kar utcai, egykori lakóháza falán lévő domborműves tábla is őrzi az emlékét.

VA

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/evek-ota-torott-olah-gabor-szobra-4837831/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában