a „béke szigete”

2021.09.11. 15:42

A pentezugi vadlovak meseszép világáról nyílt fotókiállítás

Fotó: Vass Attila

– Ezek a képek egyenként is és összességükben is egy csodálatos világot tárnak a szemünk elé, és nekem is szívem csücskei a vadlovak. Köztük járva, őket szemlélve egy teljesen más világban érezheti magát az ember: a béke szigetén és a nyugalomnak legkiterjedtebb pontján – érzékeltette dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a „Vadlovak – Egy különleges fotókiállítás a Hortobágy szívéből” című fotókiállítás szombat délutáni megnyitóünnepségén.

A debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében szeptember 21-ig megtekinthető rendezvény felvezetőjében a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a természetvédelem letéteményese a nemzeti parkok összessége, amelyek közül a legrégebbi a hortobágyi. A természetvédelmet nem tudnánk kellő lelkesedéssel és kellő megalapozottsággal ellátni, hogyha nem lennének olyan tudományos kutatások, amelyeknek az eredményeit felhasználva képesek vagyunk időről időre megújulni, és elgondolkozni azon, hogy a tevékenységeink miként lehetnek hasznosak és eredményesek. Ilyen kutatás a Pentezugban is folyik.

Dr. Kovács Zita rámutatott:

a most közönség elé tárt művészeti alkotások úgy mutatják be a fajt, valamint a gyakorlati természetvédelmi tevékenységet és kutatást, hogy közelebb viszik az ehhez kevésbé értők számára is a természet szeretetét és a kutatások érdekességét.

A képeken látható Przewalski-vadlovak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság pentezugi pusztarészén élnek, és hosszú múltra visszatekintő, közös munka folyik a fotóművészek és a HNP között. Ennek csodálatos eredményében gyönyörködhetnek a tárlat látogatói.

A fotográfiákat készítő és kiállító Korbely Attiláról és Ozogány Katáról azt is megtudtuk, hogy négy évszakon át követték a Pentezug lakóit, és megörökítették a Przewalski-lovak vad világának ritkán látott eseményeit, egyedi hangulatú pillanatait. Képeiken keresztül testközelből láthatjuk a pusztát elborító kamillatengerbe születő vadló csikókat, a fiatal agglegények pajkos játékát, és a háremüket vadul védelmező csődörök vérre menő csatáit. A hajnali párás képeken szinte érezzük a dermesztő hideget, mikor az októberi levegő megtelik a darvak hangjával, és gyöngysorként rakódik ki az ökörnyálszálakra a jég.

Balról: Ozogány Kata, dr. Kovács Zita és Korbely Attila a tárlat szombati megnyitóján | Fotó: Vass Attila

A kiállítás megnyitóján Budai Krisztián ütőhangszeres műsora is szórakoztatta a résztvevőket, majd Sándor István szakmai ismertetőjével kiegészülve a kiállítás bemutatta a Przewalski-ló történetét, kihalástól való megmentését és a fajvédelem szerepét. Szó volt a Debreceni Egyetemen folyó, a vadlovak viselkedésének megértését szolgáló legújabb kutatási irányokról is. Művészet, kutatás és természetvédelem, mint három pillér, így fonódik össze a vadlovak megőrzése szolgálatában.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában