Kultúra

2021.08.03. 10:04

Szekérszínház, ahogy régen is volt

Ezen a nyáron folytatódott a tavaly új kulturális kínálatként indult Konyári Színházi Alkotótábor.

Forrás: Községháza

Az alkotó közösség július végén fogadta a Budapestről, Győrből, Veszprémből, Debrecenből, valamint határon túlról Csíkszeredáról és Gyergyószentmiklósról érkezett művészeket. A tíznapos közös munka ismét meghozta a gyümölcsét. Az alkotók ezúttal Moliere Fösvény című drámáját dolgozták fel. Az egyhetes aktív munka az eredeti mű feldolgozásával kezdődött, majd a szövegkönyv megírásán, a szerepek elosztásán keresztül jutott el a társulat a próbákig és végül a kész darabig. Így mozgalmas tábort zárhattak le egy nagy sikerű előadással.

Számos kísérő program

A darabot Létmányi Attila rendezte, aki az alkotó közösség koordinátoraként elmondta, hogy az előadás rendhagyó helyszínéül szolgáló, a művelődési ház udvarán felállított szekér-színpad a Moliere korabeli színészet hangulatát kívánta megidézni.

Az előadás külön érdekességének számított, hogy a tizenkét színészből álló társulat tagjai az eredeti mű alapján kialakított szerepeket jelenetről jelenetre egymást váltva adták elő, azaz hol egyik, hol másik alak „bőrébe bújtak”.

Fotó: Községháza

Lénárt Attila, az alkotótábor főszervezője kiemelte az alkotó közösségek jelentőségét, és a jövőbeli célokra fektette a hangsúlyt. – Az első tábor megvalósításakor, még kevesebb forrás állt rendelkezésre, de a helyi civilek, a konyári önkormányzat segítségével olyan új kezdeményezés jöhetett létre, amiből évenként megrendezésre kerülő és forrásainkhoz mérten folyamatosan bővülő hagyományt kíván teremteni a helyi közművelődési intézmény.

A tábor 10 napja alatt a szakmai munkán túl egyéb programokban is részt vehettek a táborlakók. Szombaton az EZIS Zenekar tagjaival találkozhattak, és hallgathatták meg nekik szóló koncertjüket. Kedden pedig a Konyári Pávakör és Juhász Erika művészeti vezető, népdalénekes kalauzolta el a táborozókat a népdalok világába.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában