27 esztendő

2021.08.29. 14:44

Néptáncünnepet tartottak Püspökladányban – fotókkal

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület a Sárrétmenti Néptánc, Népzenei és Mesemondó Fesztivált Püspökladányban szombaton.

Fotó: Kiss Dóra

Ezúttal húsz együttes több mint kétszáz néptáncosa és népdalénekese érkezett a nagy múltra visszatekintő rendezvényre. Hagyományosan a '48-as emlékműnél, a vendégek gyűrűjében nyitották meg a fesztivált. Az egyesület új elnöke, Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka köszöntőjében arról beszélt, 27 esztendő még kimondva is sok, a fellépők közül többen nem is éltek akkor, amikor Nádasné Ildikó megszervezte az első fesztivált Püspökladányban. – Mi sem bizonyítja jobban ennek a rendezvénynek és a közvetített értékeinek a fontosságát, minthogy azóta is töretlenül megszervezzük. Ez idő alatt már sokan felcseperedtek a fellépők közül úgy, hogy nyomot hagyott bennük a népi kultúra világa, közben népdalaink, táncaink által megtanultak magyarul énekelni, táncolni, sírni és nevetni – mondta. Tóth Lajos polgármester a fesztivált méltatva kiemelte, ez a rendezvény a kultúránk, népzenénk, táncunk, mesénk ünnepe. Köszöntötte többek között a fesztivál díszvendégeit is, a Székelyudvarhelyről érkező Kékiringó Néptánccsoportot.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Püspökladányban szeretik a néptáncot és a néptáncosok szeretik Püspökladányt. – Ennek az időszaknak az egyik legértékesebb elemei azok a nemzeti értékek, amelyeket ti elkötelezetten ápoltok, gondoztok és továbbadtok társaitoknak, a következő generációnak. Köszönöm a munkátokat – szólt a megjelentekhez.

A Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület Örökségünkért díj néven 15 évvel ezelőtt egy közösségi elismerést alapított, melyet azóta minden évben a fesztivál megnyitóján adnak át annak a hagyományőrző közösségnek vagy személynek, aki hosszú éveken keresztül értékeket teremtve kötelezte el magát elődeink szellemi örökségének megőrzésére. Idén Nagy András Balázs kapta a díjat, aki a kultúra és a művészet több területén is szerepet vállal a mindennapokban.

Az együttesek közösen elénekelték a fesztivál himnuszát, az „A ladányi, a ladányi torony tetejébe” című népdalt, majd óriásbábosok kíséretében átvonultak a művelődési házhoz, ahol egészen estig a néptáncé, a népdalé és a népmeséé volt a főszerep.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában