2021.08.07. 20:16
Kelt tészta illata szállt Bakonszegen: ilyen volt a szombati Kemencés Nap
Az idén meg tudta rendezni település a térség híres gasztronómiai eseményét.
13. Bakonzegi kemencésnapok
Fotó: Kovács Péter
Az egészen biztos, hogy éhen senki sem maradt Bakonszegen szombaton a tizenharmadik alkalommal megrendezett Kemencés Napon.
És azt is nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy olyan, küllemével és illatával önmagát kellető, és hozzá rendkívüli ízkombinációval párosuló tésztákat még sokáig nem fognak enni a gasztronap vendégei, mint amilyennel a bihari kis település hagyományos rendezvényén kínálták őket.
A Kemencés Nap története közel két évtized távlatába nyúlik vissza, amikor a Berettyó menti települések önkormányzatai pályázaton közösségi tér, kültéri kemencék építésére kaptak támogatást. A hagyományos sütő- és főzőalkalmatosságokat a falvak nevével megjelölve a bakonszegi művelődési ház udvarán építették meg. Akkortól kezdve, augusztus elejének egyik szombatján, évente összejönnek a falvak legjobb sütőasszonyai, sütőférfiai, és elkészítik azokat a kelt tésztákat, amelyek falujukban leginkább kelendőek. Az esemény híre bőven túl van már a Berettyó vidékén. A finom falatokat a vendéglátó önkormányzat ebédje teszi teljessé, és mindemellé zenés műsorösszeállítás is jár. Természetesen ott vannak a polgármesterek is, ők a szórakozás mellett Vitányi István országgyűlési képviselővel egyebek mellett a jövő tervezésével is töltötték az időt.
Kemencés Nap Bakonszegen
A vendégeket Gara Péter, Bakonszeg polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta a közösségi rendezvény fontosságát, főleg a mostani, világjárvány közepette időben. Vitányi István megnyitójában méltatta Bakonszeg töretlen fejlődését, és bejelentette, hogy napokon belül elkezdődik a Nagyrábé és Bakonszeg közötti út felújítása. Reményei szerint lesz támogatás a Bakonszeg-Berettyóújfalu út korszerűsítésére is.
A hivatalos megnyitó után mi is tettünk egy kört a kemencék között, érdeklődve, ki mit süt.
– Pogácsát, kakaós csigát, sajtos- és diós kiflit, pizzát, no meg kenyérlángost készítünk. A sajtos kifli kivételével a legutóbbi alkalmon is ezeket sütöttük, most megpróbáltuk, azt mennyire szeretik a vendégek. Úgy látjuk, mindegyik kapós. Jövőre lehet, hogy mást is kipróbálunk majd – mondta Nagy Sándorné Gáborjánból.
A szentpéterszegiek csapata a polgármester nevezetű kaláccsal rukkolt elő erre az alkalomra. A mákot, a diót és a túrót beletesszük egy-egy szalámi vastagságú kalácstésztába, és azt összefonjuk – árulta el a recept lényegét Szabó Gyuláné Zsuzsa. Ugyanakkor készítettek sajtos kiflit is, a tetejét tökmaggal megszórva. Mondta, sok éve járnak már ide vissza. Sajnos tavaly a pandémia miatt nem tudtak jönni. Két éve is itt voltak, és akkor is ezeket sütötték, ugyanis náluk ezek a helyi jellegzetességek. Azt már Kiss Csabánétól és Rakk Évától tudjuk, hogy a férfiak inkább a sósat, a nők az édeset szeretik. valamennyi alkalommal elfogyott eddig minden, amit itt készítettek.
– Éppen most bontottuk ki a negyvenedik kilós lisztes zacskót. Amennyit sütünk, annyit fogyasztanak a vendégek, innen még nem vittünk haza semmit. Úgy látjuk, süthetnénk egész nap, de egy órakor befejezzük, mert ebben a melegben a kemence mellett állni nem könnyű – válaszolta a Furtáról érkezett Nagy László, aki felsorolta, hogy mi minden sült a kemencéjükben: a két évvel ezelőtt nagy slágernek számító kemencés hamburger, perec, kenyérlángos, káposztás dübbencs, fahéjas- és kakaós csiga, pudingos lángos.
Németh Attila, Vekerd alpolgármestere is serénykedett a települése nevét viselő kemence előtt. – Reggel nem jöttünk korán, nyolc órára voltunk itt, de otthon már bedagasztottuk a tésztát, és a kemencét az érkezésünkre befűtötték. Általában a falunk hagyományos kelt tésztáit sütjük, és ezt nagyon szeretik az ideérkező vendégek. 28 kenyérlángosnál, 20 kalácsnál és három kiló lisztből bedagasztott pogácsánál tartunk most.
Kovács Zsolt