fotókkal

2021.08.07. 20:16

Kelt tészta illata szállt Bakonszegen: ilyen volt a szombati Kemencés Nap

Az idén meg tudta rendezni település a térség híres gasztronómiai eseményét.

13. Bakonzegi kemencésnapok

Fotó: Kovács Péter

Az egészen biztos, hogy éhen senki sem maradt Bakonszegen szombaton a tizenharmadik alkalommal megrendezett Kemencés Napon.

És azt is nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy olyan, küllemével és illatával önmagát kellető, és hozzá rendkívüli ízkombinációval párosuló tésztákat még sokáig nem fognak enni a gasztronap vendégei, mint amilyennel a bihari kis település hagyományos rendezvényén kínálták őket.

A Kemencés Nap története közel két évtized távlatába nyúlik vissza, amikor a Berettyó menti települések önkormányzatai pályázaton közösségi tér, kültéri kemencék építésére kaptak támogatást. A hagyományos sütő- és főzőalkalmatosságokat a falvak nevével megjelölve a bakonszegi művelődési ház udvarán építették meg. Akkortól kezdve, augusztus elejének egyik szombatján, évente összejönnek a falvak legjobb sütőasszonyai, sütőférfiai, és elkészítik azokat a kelt tésztákat, amelyek falujukban leginkább kelendőek. Az esemény híre bőven túl van már a Berettyó vidékén. A finom falatokat a vendéglátó önkormányzat ebédje teszi teljessé, és mindemellé zenés műsorösszeállítás is jár. Természetesen ott vannak a polgármesterek is, ők a szórakozás mellett Vitányi István országgyűlési képviselővel egyebek mellett a jövő tervezésével is töltötték az időt.

A vendégeket Gara Péter, Bakonszeg polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta a közösségi rendezvény fontosságát, főleg a mostani, világjárvány közepette időben. Vitányi István megnyitójában méltatta Bakonszeg töretlen fejlődését, és bejelentette, hogy napokon belül elkezdődik a Nagyrábé és Bakonszeg közötti út felújítása. Reményei szerint lesz támogatás a Bakonszeg-Berettyóújfalu út korszerűsítésére is.

A hivatalos megnyitó után mi is tettünk egy kört a kemencék között, érdeklődve, ki mit süt.

– Pogácsát, kakaós csigát, sajtos- és diós kiflit, pizzát, no meg kenyérlángost készítünk. A sajtos kifli kivételével a legutóbbi alkalmon is ezeket sütöttük, most megpróbáltuk, azt mennyire szeretik a vendégek. Úgy látjuk, mindegyik kapós. Jövőre lehet, hogy mást is kipróbálunk majd – mondta Nagy Sándorné Gáborjánból.

A szentpéterszegiek csapata a polgármester nevezetű kaláccsal rukkolt elő erre az alkalomra. A mákot, a diót és a túrót beletesszük egy-egy szalámi vastagságú kalácstésztába, és azt összefonjuk – árulta el a recept lényegét Szabó Gyuláné Zsuzsa. Ugyanakkor készítettek sajtos kiflit is, a tetejét tökmaggal megszórva. Mondta, sok éve járnak már ide vissza. Sajnos tavaly a pandémia miatt nem tudtak jönni. Két éve is itt voltak, és akkor is ezeket sütötték, ugyanis náluk ezek a helyi jellegzetességek. Azt már Kiss Csabánétól és Rakk Évától tudjuk, hogy a férfiak inkább a sósat, a nők az édeset szeretik. valamennyi alkalommal elfogyott eddig minden, amit itt készítettek.

Fotó: Kovács Péter

– Éppen most bontottuk ki a negyvenedik kilós lisztes zacskót. Amennyit sütünk, annyit fogyasztanak a vendégek, innen még nem vittünk haza semmit. Úgy látjuk, süthetnénk egész nap, de egy órakor befejezzük, mert ebben a melegben a kemence mellett állni nem könnyű – válaszolta a Furtáról érkezett Nagy László, aki felsorolta, hogy mi minden sült a kemencéjükben: a két évvel ezelőtt nagy slágernek számító kemencés hamburger, perec, kenyérlángos, káposztás dübbencs, fahéjas- és kakaós csiga, pudingos lángos.

Fotó: Kovács Péter

Németh Attila, Vekerd alpolgármestere is serénykedett a települése nevét viselő kemence előtt. – Reggel nem jöttünk korán, nyolc órára voltunk itt, de otthon már bedagasztottuk a tésztát, és a kemencét az érkezésünkre befűtötték. Általában a falunk hagyományos kelt tésztáit sütjük, és ezt nagyon szeretik az ideérkező vendégek. 28 kenyérlángosnál, 20 kalácsnál és három kiló lisztből bedagasztott pogácsánál tartunk most.

Kovács Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában