hagyományt teremtenének

2021.07.23. 19:37

„Együtt, egymást elfogadva” a debreceni nemzetiségek utcafesztiválján

Ezentúl minden évben megrendezik a kisebbségek ünnepét, amelynek mindig más szervezet lesz a főszereplője.

Fotó: Kiss Annamarie

Azok a debreceni diákok, akik annak idején nyugaton pallérozódtak, igen elszorult a szívük, amikor hazafelé tartva megpillantották a rónából kiemelkedve Debrecen templomtornyait – érzékeltette a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője pénteken este a debreceni Csapó utca színpadán, a „Savale” kulturális fesztivál megnyitóján.

Jó nemzetiséginek lenni

Tircsi Richárd úgy fogalmazott, hogy most ő is hasonlóan érez, hiszen 12 évig élt a cívisvárosban, és itt született a lánya is. Debrecen nagyon sok barátsággal, kellemes pillanattal ajándékozta meg, s ezekért nem győz eléggé hálásnak lenni. Jókai Mór sorai alapján felidézte azt is, hogy a város vonzza magához mindazokat, akik ész és munka után akarnak gyarapodni. Debrecennek ez a vonzalma a józan ésszel és a szorgalommal rendelkező emberek irányába teszi lehetővé azt is, hogy ilyen sok nemzetiség talált otthonra a város falai között.

A szakember leszögezte: ma nagyon jó nemzetiséginek lenni Magyarországon, hiszen a kormány is támogatja őket, mindent megtesz azért, hogy hazánk nemzetiségei államalkotó tényezők legyenek, és igazán otthonuknak érezzék Magyarországot. Ehhez, s a működésükhöz a jogszabályi keretek és a növekvő forrásokat is megteremti, csak élni kell a lehetőségekkel – azért is, hogy minél tovább kincsei, értékei lehessenek az országnak és Debrecennek is, amely az egyik leggyorsabban fejlődő városunk.

Bőven van mit megmutatni

Az ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy hiánypótló ez a seregszemle, és örül, hogy együtt, egymást elfogadva találkozhatnak a résztvevők. Ez egybecseng az Új Főnix Terv mottójával is, amely így hangzik: Együtt vagyunk, Debrecen.

A városvezető beszélt arról is, hogy Debrecen egyre ismertebb, és egyre elismertebb hazánkban is és a világon is. Több mint 100 ország több ezer diákja tanul itt, így óriási a jelentősége annak, hogy a kisebbségek is megmutassák magukat. Ezúttal a cívisváros mind a kilenc nemzeti kisebbségi önkormányzata részt vesz a programsorozatban, és örömteli, hogy bőven van mit megmutatni a kapcsolatokból és az értékekből.

A polgármester felidézte azt is, hogy a megnyitó előtt ígéretet tett a résztvevőknek arra, hogy 2022-től minden évben tartanak egy olyan fesztivált, amelyen minden kisebbség részt vesz, de mindig más a főszereplő. Papp László biztos abban, hogy ez Debrecennek és az országnak is az egyik legnépszerűbb rendezvénye lesz.

Kamatostul meghálálják

A megnyitón Aba-Horváth István házigazda, a debreceni roma nemzetiségi önkormányzat elnöke emlékeztetett arra is, hogy a programot azért is álmodták meg, hogy egy kis színt hozzátehessenek Debrecen értékeihez, ismerjék meg őket a város lakói, mégpedig többek között a gasztronómián és a kultúrán, táncon és zenén keresztül, mert így együtt érezhetik, hogy jó debreceninek lenni. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy a helyi nemzetiségi kisebbségi önkormányzatok az első szóra igent mondtak a felkérésre, és maximálisan álltak a kezdeményezés mellé. Aba-Horváth István leszögezte továbbá: az összefogás és a segítés átadásának-elfogadásának örömteli érzését is szeretnék átadni a szeretetük révén is. Debrecen vezetése nagyon odafigyel a környezetében élő társadalmi csoportokra, s emiatt ő azt ígéri, hogy ezt a munkájukkal, hozzáállásukkal igyekszenek kamatostul meghálálni, visszaadni, és az értékeik átadásával is színesebbé, gazdagabbá tenni a várost.

Az „Együtt, egymást elfogadva” gondolat jegyében meghirdetett programon pénteken a Veterán Úttörőzenekar Balmazújváros is fellépett, ugyanakkor például román és roma fotókiállítás, lufibohóc, valamint ugrálóvár és a kisebbségi önkormányzatok standjai is szórakoztatják-tájékoztatják az érdeklődőeket. A programok szombaton és vasárnap is folytatódnak, és a helyszínekbe a Pósa utca 1. szám alatti közösségi ház is bekapcsolódik. Az önkormányzatok révén bemutatkoznak a roma, bolgár, örmény, német, román, ruszin, görög, valamint lengyel és ukrán .nemzeti kisebbségek tagjai.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában