egy rajongó szemével

2021.05.05. 11:10

Star Wars: négy évtizede velünk van az Erő

Az első három rész megalapozta a továbbiak sikerét is.

Fotó: Shutterstock

Minden év május negyedike nemzetközi Star Wars-nap a Csillagok háborúja sorozat rajongói számára. Ennek kapcsán arra kerestük a választ, miért olyan népszerű ma is a már „középkorú” sci-fi.

Fotó: Zurbó Zoltán-archív

– Negyven évvel ezelőtt azért válhatott népszerűvé a Star Wars, mert egyedülálló monumentalitást képviselt; akkor más hasonló jellegű, nagyságrendű történet nemigen volt a mozikban. Színvonalas lett a saga folytatása is, újabb generációkat tudott megszólítani és bevonni. Sokrétű a sztori és sok szereplője van, így mindenki találhat köztük olyan karaktert, mely a kedvence lehet – mutatott rá Zurbó Zoltán, a sorozat nagy rajongója, „civilben” a Rocksuli gitártanára. Ugyanakkor úgy véli, a máig tartó siker az eredeti trilógiának köszönhető. – Valószínűleg önmagukban az újonnan elkészült epizódok nem lennének ennyire népszerűek. Már csak azért sem, mert közben bemutattak olyan filmeket, mint a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura, melyek nagyságrendjükben felveszik a versenyt a Star Wars-szal. Az első három azonban olyan alapot adott, ami sikerre ítélte a folytatásokat akkor is, ha azok néha megosztóak – hangsúlyozta Zurbó Zoltán, elárulva, hogy az ő kedvencei is az eredeti részek.

Kinek ne lennének ismerősek ezek a figurák? | Fotó: Shutterstock

Az 1999-től kezdődően bemutatott középső filmtrilógia (Baljós árnyak, A klónok támadása, A sith-ek bosszúja) megítélése kissé vegyes, de fogadtatása lelkes volt a közönség körében. – Nagyon sok idő telt el az eredeti filmek és ezek között, én ezért nagyon vártam az újabbakat, talán ez is az oka, hogy annyira tetszettek, valamint mert a sagából újdonságot kaptunk. Ami hiányérzetem van, az Anakin Skywalker átalakulása; hogy hogyan lesz belőle gonosz, annak bemutatását elnagyolták, pedig ez alapvetően fontos a történetben. A klónok témaköre, a szeparatisták világa jól van ábrázolva – mondta a rajongó.

„Mostanra az űreposznak ezerféle leágazása van, számtalan könyv született hozzá kapcsolódóan, ezekből sokat olvastam és olyan történetekre is bukkantam, amik mondhatni, felveszik a versenyt az eredeti trilógiával, sőt némelyik fordulatosabb, izgalmasabb is annál!”

Boba Fett, a Star Wars világának egyik legismertebb karaktere | Fotó: Shutterstock

Többek közt a fejvadász Boba Fett karakteréből a filmekben nagyon pici szeletet kaptunk, a róla szóló könyvtrilógia azonban (K.W. Jeter: A mandalori páncél, Boba Fett kelepcéje, Az értékes zsákmány) ott kezdődik, ahol a filmes története véget ér, nagyon szépen kibontja a fejvadász valódi személyiségét, teljesen másként látjuk az alakját. Vagy Palpatine császár felemelkedése egészen ifjúkorától egy zseniális könyvben olvasható – részletezte Zurbó Zoltán. – Magukból a filmekből nekem nagyon tetszett például Dooku gróf karaktere, aki szintén megérdemelne egy külön történetet. Bőséggel van hát mihez nyúlniuk az alkotóknak, rengeteg sztori és személy érdemes rá a Star Wars világából – tette hozzá. Megjegyezte azonban, hogy ahogyan Anakin Skywalker karakterfejlődését elnagyolták, kétséges, hogyan adnának vissza filmen egy könyvben részletesen ábrázolt személyt.

Ezzel együtt több sikeres film született a saga ihletésében. – A legutóbb kijött filmek közül A mandalori nekem kifejezetten tetszett, kicsit westernes hangulatú, amellett nem nyújtották el nagyon, lényegre törő volt, a zárása pedig szépen megkoronázta a történetet. Érdekes színfolt, bár nem viszi tovább a sztori vonalát, viszont Boba Fett megjelenése benne megtámogatja a róla szóló könyveket és plusz fűszert ad az eredeti történethez is. A Zsivány Egyes is nagyon jól sikerült, fontos mellékszál. Han Solo filmjének azonban – habár a sztorija rendben van – a Harrison Ford-féle karakterhez nincs sok köze, a szereplő kiválasztása nem igazán sikerült – véli Zurbó Zoltán.

Bögre, játék, zene

Fotó: Enkargo McAllen KG / Facebook

Zurbó Zoltán arról is beszélt, a Star Wars elemekkel díszített számtalan használati tárgy révén a saga része lett a mindennapjainknak. Ő maga már nem lepődik meg, bárhol is találkozzon ezekkel. – Különleges, de inkább vicces, hogy van olyan pirító, amivel a történet valamely figuráját süthetjük rá a kenyérre, és akkor mondjuk Darth Vadert reggelizzük meg. A tárgyakon túl a film a legkülönbözőbb műfajokat inspirálja. Zenéjének sokféle feldolgozása van, zenészként én magam is csináltam ilyet. Érdekes színfolt még, hogy asztali társasjátékokból is megtalálhatók Star Wars témájúak, felnőttek és gyerekek számára egyaránt szórakoztatóan. Ezekben valamely karakter bőrébe bújhatunk, mi alakíthatjuk a történetet – mondta.

SzT

A szavak ereje

A Star Wars-nap dátumának eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő mondata, „Az Erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában