helyi értékek

2021.05.31. 17:48

Böszörményi perec és nánási méz is kapott HÍR védjegyet

A nyertes pályázók díjakat és okleveleket vehettek át az Agrárminisztériumban.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Újabb hat termék nyerte el a HÍR védjegyet; az Agrárminisztérium (AM) célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit – hangsúlyozta Tarpataki Tamás, az AM agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a tárca hétfői közleményében.

Az AM felidézi, hogy egy tavaly április 20-án közzétett tanulmány szerint a földrajzi árujelzős termékek termelése egyre jelentősebb az Európai Unióban, valamint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek eladási értéke magasabb, mint az azzal nem rendelkező, hasonló termékek eladási értéke – olvasható az MTI híradásában.

Az uniós oltalom alatt álló 69 bejegyzett földrajzi árujelzőjével Magyarország az EU 27 tagállama között az erős középmezőnyben a 9. helyet foglalja el. Magyarország a még bejegyzésre váró további 16 kérelme alapján jó eséllyel hamarosan utolérheti a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamokat (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Németország), és közvetlenül utánuk, a 7. helyre léphet előre.

A közlemény szerint az Agrárminisztérium a HÍR programban 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A program eredményeként 2010 óta a mai napig összesen 184 termék nyerte el a HÍR védjegy használati jogot, és vált a fogyasztók körében „HÍR-essé”.

A HÍR védjegy pályázat a földrajzi árujelző oltalmi kérelmek benyújtásának előiskolája is egyben. A HÍR pályázat követelményrendszerének megfelelő termékleírás elkészítése jó alapot képez az uniós oltalom iránti kérelemhez. A HÍR védjegyes termékek közül kilenc földrajzi árujelzője már uniós oltalommal rendelkezik, további nyolc esetében pedig folyamatban van az uniós eljárás.

A Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát tavaly elnyert pályázók díjakat és okleveleket vehettek át az Agrárminisztériumban megtartott eseményen.

A tavaly sikeresen pályázó HÍR díjazottak listája: Homoki édes szarvasgomba – Magyar Szarvasgombász Szövetség; Szolnoki habos isler – Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.; Vásári vajasperec – Civilek a Lakóhelyért Egyesület, Hajdúböszörmény; Aldebrői krickrafli – Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzat; Tuzséri alma – Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet; Termelői vegyes virágméz – Popovics István őstermelő, Hajdúnánás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában