virágvasárnap

2021.03.29. 09:29

Fontos a lélekben elmélyülés

Barkát szenteltek a nyíracsádi görög és római katolikus templomban Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyíracsádi görögkatolikus templom máskor tömött padsoraiban a vírusjárvány szabályait betartva idén csak negyedannyi ember vehetett részt a húsvétot megelőző virágvasárnapi szent liturgián. A liturgia résztvevői az otthon maradottakra gondolva együtt imádkoztak, és emlékeztek Jézus Jeruzsálembe való bevonulására. A János evangéliumából felolvasott igeszakaszt követően Tóth Elek parókus szólt a hívekhez. – Jézus bevonulását ujjongva köszöntötte a tömeg. Néhány nappal később Jézus kereszttel a vállán vonul ki Jeruzsálemből, ahonnan ugyanez a tömeg megvetéssel kíséri.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Éljenzés és megvetés

Alig néhány nap telik el a két esemény között. – Vajon miért ez a nagy változás? – tette fel a kérdést a parókus, majd magyarázatot is adott a híveknek. – Két ok miatt mentek Jeruzsálembe az emberek. Látni, hallgatni Jézust, figyelni a szavára és követni őt. A másik csoport a csodát akarta látni. Azt a Jézust, aki néhány nappal korábban feltámasztotta a halott Lázárt. Az emberek egy része a földi problémák megoldását, a gazdagságot várták Jézustól. Ők voltak azok, akik csalatkoztak, s néhány nap múlva megvetéssel kísérték őt. Az emberek másik része azokat a kincseket várta tőle, ami nem rozsdázik, nem válik a földi enyészeté. Vagyis, hogy tudjunk jobban szeretni, hogy segítsen kijavítani a hibáinkat, segítsen odafigyelni embertársunkra, hisz ezek az értékek adják az igazi boldogságot. Néhány nap múlva ez a tömeg is kísérte Jézust, de nem megvetéssel, hanem együttérzéssel a megaláztatások idején, a keresztúton és a kereszthalál idején is – hangzottak Elek atya szavai, aki rávilágított a lélekben való elmélyülés fontosságára a feltámadásig tartó néhány napban is. A liturgiát követően barkát szenteltek a bevonulás emlékére, amit a hívek hazavihettek otthonukba, hogy megóvja őket a bajtól.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A hivatalos rendelkezések értelmében a római katolikus templomban nem tarthatnak a papok nyilvános misét. Mégsem maradtak kegyelem nélkül a hívek. Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó virágvasárnapon megszentelte, majd segítőivel minden római katolikus hívő házához eljuttatta a szentelt barkát, így a római katolikus hívek sem maradtak ki a megváltás kegyelmének befogadásából.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában