Kultúrtipp

2021.02.08. 14:18

Velencei álarcokból nyílik kirakatkiállítás a Kölcsey Központban

Nemes Károly csodálatos alkotásait február 9-től március 1-ig tekinthetjük meg az épület Hunyadi utca felőli oldalán.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

„A történet évekkel ezelőtt kezdődött, mikor először látogattam Velencébe, épp karnevál idején. Róttam az utcákat, apró hidakon, sikátorok százain keresztül, számtalan kirakatban csodásan díszített álarcok mosolyogtak rám. Úgy éreztem, nekem kell egy ilyen maszk! Kutatni kezdtem, hogyan tudnék ilyet készíteni. Többféle kreatív technikát megismertem és kísérleteztem különböző eljárásokkal, hiszen az igazi velencei álarc készítésének titkát szigorúan őrzik az olasz mesterek. (…) Több év telt el, mire eljutottam addig, hogy az első saját álarcomat elkészítettem. Azóta sokkal szebb álarcokat készítettem, de az első maszkom máig a legkedvesebb számomra. Az is érdekelt, mi az álarcok eredete, hogyan alakultak ki a formák, mi a jelentése az egyes színeknek. A hagyományos velencei álarcokhoz a Commedia dell’arte, a népi színjátszás adja azokat a szereplőket és az általuk képviselt jellemvonásokat, melyeket a maszkok formái magukon viselnek, az egyes színek is emberi tulajdonságokat fejeznek ki. Ma már az álarcok ezen jelentéstartalma háttérbe szorult. (…) A kiállításon az elmúlt években elkészült munkáim láthatók, melyek reprezentálják a különböző technikákat, színeket, formákat. Bízom benne, hogy az Önök tetszését is elnyeri és felkeltem az érdeklődést nemcsak az álarcok, hanem a Velencei Karnevál misztikuma iránt” – fogalmazott Nemes Károly, az álarcok készítője.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. portálunkhoz eljuttatott közleményében külön köszönetét fejezte ki a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanárainak és diákjainak a kiállításon való közreműködésért, a jelmezek és figurák biztosításáért.

További információk a tárlatról a művész honlapján és a Facebookon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában