fókuszban a népzene

2021.02.10. 11:46

Különleges hangszeren tanulhatnak a sámsoni gyerekek

A népzenének nélkülözhetetlen hangszere a cimbalom, be is szerzett egyet az iskola.

Fotó: Dandé Melinda

Immár cimbalmozni is tanulhatnak a sámsoni gyermekek, köszönhetően annak, hogy egy sikeres pályázat után a város alapfokú művészeti iskolája megvásárolt egy 120 húros cimbalmot. Galyas Zoltán cimbalomművész örömmel vállalta a gyerekek tanítását, hiszen az oktatási intézménnyel már korábban is együttműködött a népzene területén. A cimbalomoktatás irányítását Jeremiás Ádám, a Bakator zenekar tagja végzi.

Fotó: Dandé Melinda

– A hangszer megjelenése újabb motiváló erő a hangszeres zenetanulásban, egy különleges színfolt zenei életünkben. A cimbalom a népzenetanulásban is szinte elengedhetetlen hangszer. Szakavatott zenész kezében különös része lesz iskolánk zeneoktatásának. Rövid távú célunk egy népi zenekar összeállítása a gyerekekből. Így tavasszal a cimbalmosok kiegészülnek a hegedű tanszak tanulóival, miután mintegy 15 diák részvételével lehetőség lesz a közös muzsikálásra, hosszú távon pedig a népzenei utánpótlás biztosítása is a cél. Az eddigi népzeneoktatást szeretnénk tovább folytatni, valamint új alapokra helyezni, a citera, a hegedű, a brácsa és a nagybőgő mellett további hangszer bevezetésével. Szeretnénk a népművészet hagyományait az elkövetkezendő években tovább vinni, utódainknak átadni – részletezte a célokat Jakubecz Sándor, az iskola művészeti tagozatának vezetője, hozzátéve, hogy hat alsó tagozatos diák kezdte el a cimbalomjáték tanulását.

DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában