poligamy

2021.02.17. 11:43

„A vászon a hazugságé” – ismét szüretelik a magyar filmeket

A Netflixre költöztetett online mustra Poligamyval és rendezőjével, Orosz Dénessel vette kezdetét.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Napló-archív

A Magyar Filmszüret hatodik alkalma idén a járványhelyzet miatt elmaradt ugyan, de a szervezők ebben az évben sem hagyják mozi nélkül a közönséget. Az „5 és feledik Magyar Film­szüret” elnevezésű online fesztivál első vendége nemrég a debreceni születésű Orosz Dénes filmrendező volt, akinek a Poligamy című sikerprodukcióját láthatták a Netflixen. A 2009-es kasszasiker a rendező első nagyjátékfilmjeként készült.

A film megtekintése után a közönség a filmszínház " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán Fejér Tamás moziigazgató és Orosz Dénes beszélgetését hallhatta. Orosz Dénes először a Melletted című kisjátékfilmmel robbant be a köztudatba Mészáros Béla és Tompos Kátya főszereplésével, ami feltűnést keltett a szakmában. – Ezt a kisjátékfimet vittem be Herendi Gáborhoz azzal, hogy szeretnék reklámfilmeket készíteni. Ez nem jött össze, viszont 2006-ban megírtam a Poli­gamy első forgatókönyv-verzióját, majd bevittem hozzá. Herendi még azt is megkérdezte, hogy rendezheti-e ő a darabot, de ragaszkodtam hozzá, hogy én maradjak a rendező – idézte fel Orosz Dénes.

Sorozatok sorozata

A vígjáték, melyből regény és máig játszott musical is született, eddig nem kevesebb mint 150 ezer nézőt ért el. Orosz Dénes úgy véli, első nagyjátékfilmje sorozatként is Netflix-kompatibilis lenne. Hozzáfűzte: kedvenc sorozatához, a Breaking Badhez hasonlóan saját szériájában is az egyre inkább elmélyülő karakterek bemutatására nyílna lehetőség. – A sorozatok előnye, hogy minden témában és karakterben el lehet mélyülni, bár a Vezércselhez hasonlóan inkább minisorozatban gondolkodom, akár a Poligamy 2-ben, női főszereplővel – jegyezte meg. A rendező kiemelte: az évek leteltével a moziélmény megélése helyett inkább azt látja a vásznon, hogy a film minden egyes szeglete hazugság, ahol művileg próbálják utánozni az életet. – A filmek folyamatosan hazudnak, egyre ritkábban látom az élményt, inkább azt látom, hogy hogyan konstruálják meg ezt az élményt. A Marriage Story volt talán az egyetlen kivétel az utóbbi időben – vélekedett a filmes szakember. Orosz Dénes végül arról beszélt, hogy új vígjátékötletét ugyan visszadobta a Nemzeti Filmalap, de vannak más tervei: többek között új drámában gondolkodik, sőt, még az is meglehet, hogy sorozatot is fog rendezni.

SZD

Borítókép: a rendező legutóbb a Seveled című filmje apropóján beszélt a Napló újságírójának, Szakál Adriennek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában