látogatás a nagykövetségen

2021.01.22. 08:45

Negyvenéves a tojamai kapcsolat

Régi és sokszínű a kulturális együttműködés a távoli országgal.

Fotó: Pinczés István-archív

Hivatalos látogatást tett hétfőn a Magyarországi Japán Nagykövetségen és a Japán Alapítványnál Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere, Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és a Tojama–Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Társaság elnöke, valamint dr. Pinczés István művészeti igazgató – közölte lapunkkal Pinczés István csütörtökön.

Az idén 40 éves japán regionális művészeti csereprogram jelenéről és jövőjéről tárgyalt a háromfős kulturális küldöttség, melynek tagjait Otaka Maszato, a Japán Császárság újonnan kinevezett rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Uno Kimi kulturális osztályvezető, Onodera Gabriella, a nagykövetség kulturális munkatársa, valamint Takamizu Hidero misszióvezető-helyettes fogadta. Otaka nagykövet elismeréssel szólt a nemzetközi viszonylatban is példa nélkül álló négy évtizedes japán–magyar regionális kulturális együttműködésről, mely jóval a rendszerváltás előtt jött létre – bő egy évtizeddel megelőzve a később megalakult japán–magyar baráti köröket és testvérvárosi kapcsolatokat.

Megújuló kapcsolat

Az újjászervezett Tojama Társaság elnöksége tájékoztatást adott a művészeti cserekapcsolat idei programjairól, mely a Japán és Magyarország közötti 150 éves diplomáciai kapcsolatot ünneplő emlékév szerves folytatása.

A május elején a tojamai nemzetközi fesztiválra utazó, a Légy jó mindhalálig című musicalt előadó debreceni–mezőcsáti–hajdúnánási színjátszó csapatot Puskás István is elkíséri, és Debrecen részéről aláírja a debreceni nagyrendezvények ügyében előkészített új szerződést Kinosita Akirával, a tojamai művészeti szövetség elnökével, hogy az elmúlt évtizedekhez hasonlóan tojamai táncosok, zenekarok, énekesek vehessenek részt a virágkarneválon és a Bartók Kórusversenyen. A vírushelyzet miatt a tavaly indított közös programok, művésztáborok workshopok, koncertek, kiállítások nagy része elmaradt, vagy 2021-re tolódott. Szerencsére a hajdú-bihari gyerekek munkái idén is részt vehetnek a tojamai nemzetközi gyerekrajzpályázaton. A Bungeiza Gekidan Színtársulata augusztus közepén érkezik Debrecenbe, hogy bemutassa japán nyelven a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjaival közös szereposztásban Micsio Kato Emlékárus című színművét. Szólláth Tibor tájékoztatta a japán nagykövetet a Csokonai-díjas japán színésznő, néhai Koizumi Kuniko 10 millió forint összegű adományáról, melyet a művészi kapcsolattartás utazási költségeinek finanszírozása érdekében tett. Az adomány mellé a társaság magyar források felkutatásával szeretne olyan pénzalapot teremteni, amit a közhasznú egyesület a további tojamai kapcsolat költségeinek finanszírozására fordíthatna.

HBN

Borítókép: Pinczés István (balról), Szólláth Tibor, Otaka Maszato nagykövet és Puskás István a találkozón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában