Eredmények

2020.12.09. 13:15

Országos vetélkedő a Benedek Elek Általános Iskolában

Az Árpád-ház története címmel, tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában a nagy hagyománnyal rendelkező országos történelem és műveltségi vetélkedő.

Fotó: Debreceni Benedek Elek Általános Iskola

A X–XIII. század történetét feldolgozó versenyt a Nemzeti Tehetség Program keretében a 2019-2020-as tanévre szakmailag és anyagilag támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és társszervezetei.

A decemberben induló versenyben két írásbeli fordulót követően, májusban került sor a tíz legeredményesebb csapat kiválasztására. Az előző évektől eltérően – a COVID-19 vírusveszély miatt bevezetett intézkedések következtében – a verseny nem fejeződött be a tanév végén, a döntő megrendezésére október végén kerülhetett sor.

A záró forduló a hagyományoktól eltérően nem iskolánkban, hanem a döntős csapatok iskoláiban zajlott; a tanulóknak online küldött feladatlapokat kellett kitölteniük, és előzetesen kiadott feladatokat kellett határidőre beküldeniük. A feladatok átfogták az Árpád-kor – a honfoglalástól 1301-ig tartó – négyszáz éves történetét.

Fotó: Debreceni Benedek Elek Általános Iskola

A versenyben mintegy 160 tanuló vett részt négyfős csapatokban dolgozva. A résztvevők az ország szinte minden megyéjéből és a fővárosból, sőt a határon túlról, Szerbiából is neveztek.

A vetélkedő során a csapatok a történelem mellett irodalom, művészetek, egyetemes kultúra, tudomány és technika témakörökben kutattak. Rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, filmeket néztek, térképeket rajzoltak, krónikát írtak, kreatív feladatokban is összemérték tudásukat – tudtuk meg a Benedek Elek Általános Iskola szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójából.

Sajnos a tavaszi digitális oktatásra átállás során több csapat nem tudta a második fordulót befejezni. A végig kitartó csapatok viszont nagy elszántsággal, nagyon lelkesen és eredményesen dolgoztak a döntő során is. Mivel személyesen nem találkozhattak a döntő résztvevői, így egy rövid videóban mutatkoztak be a versenyzők, melyben bemutatták iskolájukat, településüket is. A döntő feladatlapjának megoldása mellett PowerPoint bemutatót is készítettek az Árpád-kor híres személyeiről, jelentős eseményeiről.

A győztes csapat | Fotó: Debreceni Benedek Elek Általános Iskola

A történelem vetélkedőhöz kapcsolódva minden évben sor kerül az 1-4. osztályos tanulók részére a Történelmi rajzpályázat és az 5-8. osztályosok részére a Történelem a számítógépen pályázat meghirdetésére is. A pályázaton résztvevő tanulók a kor eseményeiről, híres személyeiről rajzokat, prezentációkat és kisfilmeket küldhettek be a versenykiírásnak megfelelően. E versenyekre mintegy 300 pályamunka érkezett az ország számos településéről. A legjobb munkákból novemberben a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola aulájában kiállítás készült. A díjazottak névsora az intézmény honlapján tekinthető meg, a postán elküldött díjakat a tanulók saját iskoláikban vehették át.

A közel egy évig tartó versenysorozat legeredményesebb csapatai:

  • Első helyezett a Leányvári Erdély Jenő Általános Iskola Leányvári történészek csapata.
  • Második helyezést ért el a Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola Pilismaróti Honfoglalók csapata.
  • Harmadik helyezett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Deákos diákok csapata lett.
  • – Gratulálunk valamennyi versenyzőnek és felkészítő pedagógusnak. Köszönjük a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola versenyszervezőinek a nagyszerű versenyt és a kiváló rendezését – hangsúlyozta Tóthné Bulátkó Gabriella, a verseny egyik zsűritagja.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában