advent, árusok nélkül

2020.12.13. 19:50

A kalácsok mesterének minden mosoly ajándék

Szóljon az idei karácsony is a családi összetartozásról és a szeretetről!

Radics László szerint a jelenlegi helyzetben az a legjobb, hogy a család több időt tud együtt tölteni | Fotó: Radics László-archív

Az adventi vásár nemcsak abban segítette az embereket, hogy ráhangolódjanak az ünnepekre, hanem arra is, hogy megtanulják megbecsülni és szeretni egymást. A 2020-as évben a heteken át tartó ünnepi börze elmarad, ennek ellenére Radics László mézeskalács-készítő azt kívánja, a karácsony legyen így is minden család számára az igazi.

Radics László szerint a jelenlegi helyzetben az a legjobb, hogy a család több időt tud együtt tölteni | Fotó: Radics László-archív

A kalácskészítő mester csaknem harminc éve standol adventi vásárokon, így ha valakinek, akkor neki biztos van számtalan szép emléke, ami a vásárhoz kötődik. Éppen ezért érdeklődtünk tőle: a 20-30 évvel ezelőttiek miben tértek el az elmúlt néhány évben megszokott piacoktól?

„Ha beköszönt az adventi vásárok időszaka, akkor az emberek mindig megérzik a közelgő ünnep szelét, ami általában a szeretetről, a pihenésről és a családról szól. Mindegy, milyen évet írunk, a december mindig meghitt időszak marad”

– fogalmazott a Naplónak.

Változó igények

A mézeskalács mindig gazdára talál. A mester elmondása szerint köztudott, hogy hajdanán a finomság ünnepi eledelnek számított. Németországban a mai napig a karácsonyi időszakban készítik, míg itthon év közben is fogyasztják a magyarok. – Az igények változtak, évtizedekkel ezelőtt színes, hagyományos fenyőfadíszek voltak, ma már az új keletű írókás mézeskalácsokat keresik a polcokon. Többféle formát készítünk: házikó, hold, fenyőfa, csillag, rénszarvas és így tovább. A színes díszek helyett manapság barna tésztából készülnek a kalácsok, melyeken fehér írókás díszítést alkalmazunk – fűzte hozzá.

Manapság már többféle formájú kalácsot készítenek, többek között a házikó is kedvenc | Fotó: Radics László-archív

A kalácskészítő mesternek megannyi szép emléke van, ami az adventhez fűződik, az egyiket meg is osztotta velünk: Kitűnt egy szomorú arcocska a tömegből. Kalácsot szeretett volna, de nem kaphatott. „Drágám, neked nem lehet, hiszen tojás van benne” – mondta az édesanya, mire Radics László: „Ne menjenek el, készítünk olyat, amilyet a kislánynak is szabad enni.” E mondat hallatán a kislány szemei csillogni kezdtek, s akkor bebizonyosodott a mester számára: milyen boldogságot tud okozni egyetlen gesztus.

NE

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/rengeteg-emlek-fuzi-a-sajtkeszitot-a-debreceni-adventi-vasarhoz-4833154/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában