fotókkal

2020.10.17. 12:51

Mesterszakács zsűrizi a józsai lakomákat: ellátogattunk az idei nyúlfesztiválra

A csapatok nagyja barna sörben pácolt nyulat főzött, és kizárólag az első helyre pályázott.

Fotó: Matey István

Idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg a kizárólag nyúlételekből készült ételek gasztronómiai fesztiválját Debrecen-Józsán. Az esemény a hagyományok őrzését és a tradicionális nyúlételek népszerűsítését szolgálta. A rendezvényt a kezdetektől fogva a Tócó-patak partján tartják meg, amely fontos természetvédelmi kincse Debrecennek. Tavaly ezen a területen őshonos fákat ültettek, részben cserjeültetéssel, részben pedig erdészeti módszerrel. A legfőbb cél, hogy tegyen a város a környezeti értékeiért. A rendezvényen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, dr. Papp László polgármester, Balázs Ákos alpolgármester és Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Minden család asztalára nyúlhús

Az elmúlt időszakban a nyúl értékesítése és a nyúlpiac is nehézségekbe ütközött. – Ehhez hozzájárult a Covid-járvány, ami hátrányosan érintette magát a nyúlágazatot. Több évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal elkezdtünk egy kampányt, melynek a szlogenje „Nyúlj bele”, miszerint minden családhoz kerüljön el a nyúlhús – ismertette Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. – Ennek a folytatásaként rendeztük meg a mostani fesztivált is, amin, ha körülnézünk, több mint ötven bográcsban fő az étel. Az elkészült ételeket egy neves zsűri értékeli, Bede Róbert mesterszakács képviseletével.

„Minden csapatnak két egész nyulat biztosítottunk a főzéshez ingyen, hogy kedvet csináljunk a nyúlhúsfogyasztáshoz, ami a huszonegyedik század fehérjeforrása.”

Kimagasló a húsok között, huszonegy százalékos fehérjetartalommal rendelkezik, zsírtartalma alacsony, ezért mindenkinek ajánljuk. A csecsemők már három hónapos kortól bébiételben fogyasztják ezt a terméket, mivel nem tartalmaz olyan allergén anyagot, ami problémát okozhatna. A várossal közösen van egy kapcsolódó programunk, melynek célja, hogy ültessünk tízezer fát Debrecenben. Minden főzőcsapat a Tócó-patak partján el fog ültetni egy fát a nap folyamán. Azonban mivel ez egy verseny, az első helyezett százezer forint, a második hatvanezer forint, a harmadik pedig harmincezer forint értékű utalványt fog hazavinni – tette hozzá.

Fellendíteni a piacot

A hazai nyúltenyésztés és -fogyasztás az utóbbi időben méltatlanul elfeledett volt, ami gyökeresen átalakult. – Három évtizeddel ezelőtt szinte minden falusi háznál volt nyúl, de a felvásárlások megszűnésével eltűntek ezek az állatok is. Átalakult a rendszer, és két nagy termékcsoport köré szerveződött a nyúlhús előállítása Magyarországon, amelyek közül mind a kettő vágóhíddal rendelkezik, és kilencvenhárom százaléka az előállított terméknek exportra kerül – válaszolta a Napló kérdésére dr. Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Matey István

– Ez az, amin változtatnunk kell, hiszen a nyúlhús esetében a legegészségesebb élelemről beszélünk. Mikor a madárinfluenza beköszöntött Magyarországra, és a vízi szárnyasok kiestek a kínálatból, úgy döntöttünk, hogy a helyére beilleszkedik a nyúl, hiszen árkategóriában is oda tartozik, ahol a kacsa és liba termékek helyezkednek el.

„Három év alatt megduplázódott a nyúlhúsfogyasztás, és ez reményt ad ahhoz, hogy az elkövetkezendő években tovább tudjuk növelni a keresletet”

– vélekedett.

VKf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában