Irodalom

2020.09.12. 13:55

Kerek évfordulót ünnepeltek a Méliuszban

Egy legendás kiadót köszöntött szombaton Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

Fotó: Kiss Annamarie

A Kriterion ötvenedik évfordulóján Cs. Nagy Ibolya tartott beszédet, aki múltbeli emlékekről számolt be a kiadóval kapcsolatban. Az eseményen három könyvet mutattak be, ami a helyszínen megvásárolható volt.

– Mennyivel könnyebb és megnyugtatóbb helyzetben volnánk, ha ez a találkozó úgy eshetett volna meg, ahogy pár hónappal ezelőtt a reményeim szerint lehetséges lett volna – kezdte a köszöntő beszédét Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész. – Egy könyvekkel és látogatókkal zsúfolt könyvutcában ráérősen nézelődő, rakosgató tömegben teljesen más lett volna minden – folytatta. – A nyomtatott könyv halálával kapcsolatban már évtizedek óta riogatnak minket, azonban ezek a korlátokkal nehezített időszakok is megteremtik a könyvekkel való kapcsolatunkat. A mai azért is fontos és különleges alkalom, mert olyan könyvműhelyet köszönthetünk az évfordulóján, amely kiemelt jelentőséggel bírt az emberek életében – emelte ki. – Volt könyvhét, azaz inkább könyvnap, amikor mindössze egy könyv jelent meg, azonban 1940-ben már majdnem 100 megjelenésig tornáztuk fel ezt a számot – részletezte. – Egy friss adat: 2019-ben, 312 újonnan megjelent könyv ünnepelte a könyvhetet. A Kriterion mindig is azt jelképezte, ahol az érték elválik az értéktelentől – tette hozzá.

A beszédet követően a résztvevők megtekinthették az ötvenéves évfordulóra készített harminc perces kisfilmet.

Térey János emlékére

Délután az irodalmi program egy Térey János emlékére szervezett sétával folytatódott. A program a Péterfia és az Eötvös utca sarkáról indult, majd két és fél órán keresztül adta a barangolás élményét Debrecen óvárosában, a nyolcszáz éves Szentlászlófalván régi cívis házak, legendás kiskocsmák és hajdan kézműves műhelyek között.

Este megemlékezést tartanak a költő-íróról a Déri Múzeumban, amelynek házigazdája Juhász Anna.

A borítóképen: Cs. Nagy Ibolya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában