Időigényes, különleges ékszerek

2020.09.23. 20:00

Alkotás közben kizárja a külvilágot az aranykezű népi iparművész

Egyre népszerűbb a gyöngyből fűzött ékszer viselése manapság.

20200911 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Megkezdődött az összevont XI. Nemzetközi Fazekas- és a X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál. képen: Sarkadi Gyuláné, népi iparművész, gyöngyfűző

Fotó: Napló-archív

A népdalénekesek és a néptáncosok rendszerint viselnek gyöngyből készült ékszereket, hiszen a tradicionális mintát követő kiegészítő hozzá tartozhat a népviselethez. A különleges, időigényes alkotások azonban nem csak a hagyományőrzés elkötelezettjeit ékesíthetik: hétköznapi viseletre egyebek mellett gyűrűk, karkötők, nyakékek, kitűzők, kokárdák is készülnek mesterek és civil gyöngyfűzők által.

Sarkadi Gyuláné Minőségi Termék díjas népi iparművész már több mint tíz éve foglalkozik gyöngyfűzéssel. Tapasztalatai szerint manapság egyre inkább kedvelt a népi jellegű és az egyedi gyöngyékszer is.

– A tervezés nagyon időigényes munka. Óriási odafigyelést igényel, hiszen ha egyetlen szem gyöngy nem a megfelelő helyre kerül, akkor a minta elferdül, és máris teljesen eltérő képet mutat. Ennek a lényeges folyamatnak az idején, senki és semmi nem zavarhatja az alkotót.

„A külvilágot teljesen ki kell kapcsolni ahhoz, hogy pontos, precíz elképzelés készülhessen el. A tervezéshez legalább 10-15 négyzetrácsos vagy pontozott papírt igénybe veszünk, azon jelenítjük meg a mintát, leképezzük a fűzés egész folyamatát, pontosan lerajzoljuk, hogy hány sort, hány szem gyöngyöt fogunk felvenni az adott ékszer elkészítéséhez.”

– Magányosnak tűnhet ez a része a fűzésnek, de nem az, inkább kikapcsolódás, befelé fordulás ez. Ha elkészült a terv, akkor azt már megmutathatjuk a társainknak, de addig, egyedül, csendben, nyugalomban kell lennünk – mondta el a Naplónak Sarkadi Gyuláné.

Mintát követve

A népi iparművész arról is beszélt, hogy a gyöngyfűzésben a képzelet csak akkor szabhat határt, ha egyéni célra, hobbimester kezéből kerül ki az adott ékszer.

– Egy versenyre szánt darab meg kell feleljen a zsűri elvárásainak, amelyek a népi iparművészet szabályait követelik meg. Vannak minták, amelyek egy-egy népcsoporthoz tartoznak, jellegzetesek, és már évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is egy bizonyos mintát követve fűzték. Ha a versenyre szánt darabról van szó, akkor ezt követni kell. Egy gyöngygallért vízszintesen vagy függőlegesen is lehet fűzni, de a szakmai zsűri az utóbbit elutasítja. Az sem mindegy, hogy milyen eszközöket alkalmazunk, hiszen a gyöngygallérhoz, nyakbavetőhöz szalag dukál, a kalárist pedig kapoccsal készíthetjük el. Az interneten nagyon sok ötletet lehet találni, és azt tapasztalom, hogy sokaknak nagyon tetszenek az online látható minták, azok azonban nem felelnek meg a szabályoknak, mert nem feltétlenül népi jellegűek. Készül ettől függetlenül sok ilyen termék is a gyöngyfűzők által, hiszen hétköznapi viseletre alkalmasak, és csodás kiegészítőként szolgálnak – tette hozzá.

Közelebb hoz

A Minőségi Termék díjas mester szerint a gyöngyfűzés a népi hagyományok tiszteletére is megtanít, hiszen az ékszer, még ha csak idézi is a népi jelleget, a hagyományainkhoz visszavezető értéket képviseli.

„Azt gondolom, ez a tevékenység nagyon nagy élményt ad mindenkinek, pedig alig igényel eszközhasználatot, gyöngyfűzőtű és 60-as bőrvarró cérna kell hozzá. Csodás látni azt, amikor az elkészült ékszert felpróbálják. Az alkotó arcára kiül az öröm, hiszen felfedezi, képes volt egy lenyűgöző kiegészítőt létrehozni”

– fűzte hozzá Sarkadi Gyuláné, aki gyöngyfűző szakkörein dolgozott már együtt 13 éves kislánnyal, fiatal újságkihordó fiúval és 83 éves nénivel egyaránt. A népi iparművész vallja: ez a mesterség mindenkié.

– A legidősebb gyöngyfűző, akivel máig együtt dolgozunk, nyolcvanéves elmúlt. Csodálatos a történet, ami összehozott minket, véletlen találkozásnak köszönhetjük az ismeretségünket. A piacon árultam az ékszereimet, amikor odajött hozzám, hogy szeretne vásárolni egy szemüvegszártartót. Feketét, mert sajnos haláleset történt a családjában. Ajánlottam neki, hogy ne a portékáim közül válasszon, inkább jöjjön el és fűzze meg magának. Azt gondolta, hogy képtelen lenne a világéletében munkát végző kezével az apró gyöngyök fűzésére. Bebizonyosodott, hogy nem így van, beleszeretett a mesterségbe, és ma is űzi – osztotta meg élményét.

Biztosan sikerül

Sarkadi Gyuláné, aki mára családjával is megszerettette kedvelt mesterségét, elárulta: vannak olyan minták, amiknek az elkészítésébe bárki belefoghat. – Az úgynevezett dézi egy nagyon egyszerű, néhány fogásos virágminta, aminek rendszerint hat szirma és a közepében még egy apró minta van. A tíz függőleges gyöngysorból álló királynői nyakék pedig egy hálós minta, gyakorlatilag mindennek ez az alapja. Azt gondolom, bárki pozitív élményt szerezhet, mert nincs olyan, akinek ebbe a technikába beletörne a bicskája – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában