pénteki bemutató

2020.09.03. 09:57

A Bánk bán premierjével indul a Csokonai Színház új évada

A darabot Debrecen mellett Miskolcon és Győrött is színpadra állítják.

Fotó: Facebook / Coopera - operában utazunk

A Coopera és koprodukciós partnereinek új produkciója tisztelgés a nemzeti összetartozás éve és ideája, valamint magyar operairodalom egyik legfontosabb műve előtt – olvasható a Csokonai Színház közleményében. Az előadás nemzetközi turnén kívánja a magyar operairodalom egyik legfontosabb darabját az azt megillető helyére emelni a világ színpadain. Az opera rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila, a címszerepben pedig Molnár Levente, Liszt-díjas, erdélyi származású művészt láthatjuk majd.

„Számomra, számunkra a nemzeti összetartozást nem lehet szebben kifejezni, mint a művészettel, anyaországi és határon túli művészek közös alkotásával”

– mondta dr. Vadász Dániel producer. A 2020-ban induló, hazai és nemzetközi turnét is magába foglaló előadássorozattal, a Bánk bán bemutatójával a Coopera produkció új szintre emeli eddigi misszióját, amely az operajátszás népszerűsítését, minőségi előadások létrehozását öleli fel Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján.

A teljesen új produkció életre hívásához olyan kiemelt művészeket sikerült bevonni, mint a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila, a Liszt-díjas Molnár Levente, a Liszt-díjas Kesselyák Gergely karmester, valamint Kováts Kolos, Berczelly István és Kálmándy Mihály Kossuth-díjas operaénekesek. Vidnyánszky Attilának ez a hetedik Bánk bán rendezése, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nagy ajándék, hogy ő rendezheti az előadást, ami óriási kihívás volt számára. Azt is mondta, a legjobban megírt magyar színdarabnak tartja a Bánk bánt, amely shakespeare-i magasságokat ér el.

„A történet mindig aktuális, a legnagyobb dolgainkról, örökké létező problémáinkról, lehetőségeinkről szól”

– mondta Vidnyánszky Attila.

Erkel darabjának mozgatórugói a női főszereplők: Melinda szerepében a Honthy-díjas Fischl Mónikát, míg Gertrúd szerepében Debrecenben Bódi Mariannát láthatja majd a közönség. A produkció első szereposztásában színpadra áll még Boncsér Gergely és Kendi Lajos is.

„Egy nagyon erős alkotói csapatot sikerült magunk mellé állítani, nagyon büszke vagyok rá. A további szereposztásokon még dolgozunk, de a tervünk az, hogy minél több énekessel alkossunk közösen, olyanokkal is, akik még kifejezetten a karrierjük elején állnak. Mivel 100 előadást is megélhet a darab világszerte, bízunk benne, hogy erre bőven lesz lehetőségünk.” – mondta el Molnár Levente, aki művészeti vezetőként is részt vesz a folyamatokban.

Az új előadás erdélyi díszbemutatója 2020. augusztus 9-én lett volna a csíksomlyói nyeregben, amely a járványhelyzet miatt 2021 augusztusára tolódott. Az anyaországi díszbemutatójára pedig 2020. augusztus 19-én került sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás most elindul mind hazai, mind nemzetközi útjára:

Magyarországon többek között a Csokonai Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is színpadra állítják.

Gyülvészi Péter karvezető szerint különös ünnepélyességet ad a Bánk bán szeptember 5-ei debreceni bemutatójának, hogy a Csokonai Színház kórusa már 2008-ban is részt vett az ős-Bánk bán, szintén Vidnyánszky Attila rendezte, akkori előadásában. A Csokonai Színház Énekkara már a margitszigeti bemutatón is közreműködött, felfokozott érzelmekkel várták a lehetőséget azért is, mert a vírus okozta leállás után először léphettek színpadra a kórustagok. „A Bánk bán a szívügyünk, különösen kedves az énekkar számára. Azt gondolom, hogy művészi színvonalát tekintve egy nagyon értékes produkció jött létre, egy lendületes, sodró előadás, következetes szimbólumrendszerével szinte egy Bánk bán ünnep. Szép lenyomata lett a Trianon 100-nak, és nem csupán azért, mert a Kárpát-medence több helyére szeretnék eljuttatni az előadást, és mert sok határon túli magyar művész szerepel benne, hanem mert a lelkületében is nemesebb és emelkedettebb produkció született.”

A Coopera és partnerei mellé állt a Petőfi Irodalmi Múzeum is, akik kiegészítőprogramként, Demeter Szilárd főigazgató ötlete alapján egy utazókiállítással készülnek, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be, ezzel téve igazán összművészetivé a kezdeményezést.

Borítókép: Biberach szerepében Kendi Lajost láthatja a közönség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában