Indul a mandula

2020.08.27. 17:59

Ünnepi évadot kezd a Vojtina Bábszínház

A debreceni társulat negyvenötödik alkalommal nyitja meg kapuit augusztus 30-án.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Asbóth Anikó és Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház vezetői és dr. Puskás István alpolgármester köszöntötte a bábszínház társulatát csütörtök délután a Vojtina nagytermében. Asbóth Anikó elsőként arra emlékeztetett, hogy az előző évadban a pandémia miatt annyi rendkívül eseményre került sor, amire még sosem volt példa. – Fel kellett készülnünk a közelmúltban megtapasztalt helyzetre, ezért ebben az új, ünnepi évadban olyan előadásokkal és foglalkoztató játékokkal is készülünk, melyek utaztathatóak lesznek – mondta.

Építés és leépítés

A bábszínház igazgatója arról is beszélt, hogy ősszel kezdődnek meg a Vitéz László interaktív bábtér kialakításának munkálatai, melyek várhatóan 2022-re úgy fejeződhetnek be, hogy az új térben a teljes Kemény Henrik-hagyaték is helyet kaphat. Asbóth Anikó kiemelte, a 2020/2021-es évadban négy nagyszínpadi bemutató lesz, köztük elsőként a Libapásztorlány, majd Vas Laci népmesei történetei, A tengerlépő cipők, valamint Az égig érő fa, melyet az óvodások számára állítottak színpadra.

„Leépítjük kereteinket, ez lehetne ünnepi évadunk címe is”

– utalt Láposi Terka arra az új kommunikációra, mely a pandémia heteiből tapasztalatot merítve segíti szeptembertől a társulat munkáját. A Vojtina művészi vezetője elsőként arról tájékoztatott, hogy a játszószínház öt bemutatóval készül az ünnepi évad közönségének, először október elején Családkollázs címmel a felső tagozatosokat várják. Láposi Terka elmondta: egy sikeres pályázatnak köszönhetően Miénk itt a tér címmel ősztől hét új esemény is szerepel majd a bábszínház műsornaptárjában, így többek között felfedező játékban, rajzpályázaton és a „felnőttség” témájában meghívott vendégek közreműködésével beszélgetős esten is részt vehet a közönség. A szakember hozzáfűzte: izgalmasnak ígérkezik az Élményeim a Vojtinában elnevezésű felhívás is, melyre a világ minden pontjáról várják a közönség személyes beszámolóit, leveleit, fényképeit az interneten keresztül.

Puskás István – felidézve a Csokonai Színház szerdai évadnyitó ülésén általa mondottakat – arra mutatott rá, hogy míg a teátrum számára az ideiglenes játszóhelyek és próbahelyek évei jönnek, a Vojtina biztonságos és jó körülmények között játszhat tovább. Az alpolgármester végül arra hívta fel a figyelmet, hogy rugalmasságra a továbbiakban is szükség lesz, és a bábszínháznak Debrecen többi kulturális intézményéhez hasonlóan fel kell készülnie a váratlan helyzetekre.

Idesüss a Figurásra! – kapunyitó a Vojtinában

Augusztus 30-án, vasárnap délelőtt 10-től 12 óráig a Nagytemplom mögötti Emlékkertben és délután 16-tól 17 óráig a bábszínházban kezdetét veszi a Vojtina Bábszínház 2020/2021-es, 45. ünnepi évada. Délelőtt napindító gólyalábas, mutatványos mókázás várja a családokat, majd a Vitéz László menyecskét keres című előadást láthatjuk Barna Zsombor előadásában. Izgalmasnak ígérkezik Az elátkozott malom, a Csendet kérek, avagy jó hangosan, Pajtikák! című produkció is, de Mi mindenre jó egy palacsintasütő? címmel bátorságpróbán is részt vehetnek a gyerekek. Az ünnepi évad nyitónapja nem telhet el kézműveskedés és interaktív játékok nélkül, az évad első lakomája pedig palacsinta lesz 12 órakor.

Vitéz László vándorlásai elnevezéssel különleges interaktív tárlatnézést is szervez a bábszínház, Kemény Henrik és kedvenc figurái címmel pedig kivételes látnivalókat mutat majd a „Játszani, játszani, játszani akarok!” című kiállítás. Kinyílnak a kincseket rejtő ládák a leendő Vitéz László BábTérben, majd 16 órától a bábszínház nagytermében A libapásztorlány című mesét elsőként láthatják a nyitónap résztvevői.

Borítókép: Láposi Terka művészeti vezető (balról), Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója és Puskás István alpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában