BoJack Horseman-sorozatkritika

2020.07.18. 12:02

Egyszerre szórakoztat és földbe döngöl

Fotó: IMDb / Netflix

A BoJack Horseman egy 2014 és 2020 között futott amerikai animációs sorozat, amelynek alkotója Raphael Bob-Waksberg. 2014-től tűzte műsorára a Netflix, hazánkban jelenleg a TV2 Comedyn fut. A sorozatról azt érdemes tudni, hogy körülbelül egyenlő arányban tűnnek fel benne emberek és állatok. Utóbbiak pedig egyenrangú partnerei az emberi figuráknak, hiszen köztük élnek, két lábon járnak, és beszélnek. A történet BoJack Horsemanről szól, aki egy Hollywoodban élő, egykor szebb napokat látott sorozatsztár. Az 1990-es években futott sorozatának sikeréből él, de már régóta csak árnyéka önmagának. Az ő és környezetében élőkről szól a széria.

A BoJack Horsemannek műfaját tekintve nem egyszerű a besorolása, hiszen nagyon erős drámai szálak és karakterdrámák futnak az egész hat évadon át, miközben ezzel egyenrangúan páratlanul vicces, vagy éppen morbid, fekete humor is végig jelen van a sorozatban. E kettő tökéletes egyensúlyban marad az egész szérián keresztül, és ezek egészülnek ki remek helyzetkomikummal. Ezenfelül a sorozatban kíméletlen kritika fogalmazódik meg a sztárléttel és sztársággal, Hollywooddal, a médiával és úgy általában véve a fogyasztói társadalom és annak kiüresedett világával kapcsolatban.

Nagyon erősen reflektál napjaink politikai-társadalmi visszásságaira. A BoJack Horseman számára nincsenek tabuk. Kiváló érzékkel tapint rá aktuális témákra, ugyanis árnyalt karaktereinek, valamint epizódjainak köszönhetően semmi sem fekete-fehér a sorozatban. Mivelhogy bármilyen témát elővesz és feldolgoz, legyen az a metoo-kampány, a traumatizált gyerekkor, az alkoholizmus stb., azt több oldalról megközelítve teszi.

Mindenben felmutatja az okokat, illetve a következményeket.

Magában a címszereplőben, BoJack Horsemanben pedig a sorozattörténet egyik legjobb karakterét ismerhetjük meg. A széria egyszerre drámai és humoros oldalát adja a karakter hányattatott gyerekkorára való állandó visszaemlékezés, valamint a figura metsző, cinikus humora. Külön ki kell emelni, hogy nagyon mélyen mutatja meg BoJack pszichéjét a széria. A BoJack Horseman azonban nemcsak a címszereplőről szól. Számos mellékalak tűnik fel mellette, akik idővel főszereplőkké lényegülnek át, hiszen a sorozat őket is jól és átélhetően mutatja be. A sorozat okos és minden ízében kivételes, nemcsak az animációban, hanem a részek rendezésében is, hiszen rendkívül kreatívan épülnek fel az epizódok. Mindamellett a dialógusok, a poénok, jellemrajzok és az abból fakadó humor mind-mind parádésan működnek az egész hat évadon keresztül.

A sorozatot végül nem folytatta a Netflix, mert kevesen nézték, ennek ellenére tagadhatatlan, hogy belovagolt a populáris kultúrába.

Értékelés: 5/5

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában