közös ünnepség

2020.06.30. 15:13

Hálát adtak, gyógynövényt szenteltek az ünnepnapon Nyíracsádon

Keresztelő Szent János születésének ünnepén hálát adtak a pedagógusok, gyógynövényt szentelt a parókus.

Június 24-én délelőtt keresztelő Szent János születésének ünnepére gyűltek össze a hívek a település görögkatolikus templomában. A liturgián részt vettek a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola pedagógusai is, akik hálát adtak a tanév sikeres lezárásáért, valamint az év közben kapott kegyelmekért. Tóth Elek parókus az evangéliumi szakasz felolvasását követő prédikációjában példaként állította Keresztelő Szent János életét. A pedagógus feladata: felhívni a rábízott gyermekek figyelmét az erkölcsös életre, ezáltal közelebb vinni a tanítványokat az Istenhez. Azt is elmondta, hogy nemcsak a pedagógus, de minden keresztény ember feladata, hogy kövesse a Megváltó Krisztust az Istenhez vezető úton.

A liturgia végén a hívek egy-két szál gyógynövényt vittek haza otthonukba | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A test és a lélek táplálói

A liturgiát követően gyógynövények megáldására került sor. Ezzel a szertartással minden évben hálát adnak az Istennek a természet ajándékaiért. – A teremtett világ értékei a lélek táplálására is szolgálnak, ha észrevesszük, hogy a nap világossággal, a virág illatával és szépséggel ajándékoz meg bennünket. A gyógynövényekben pedig benne lakozik minden, ami a test gyógyulásához vezethet. Így lehet a teremtett világ a test és a lélek gyógyítója egyaránt – hangzottak Tóth Elek szavai. A szertartást követően a hívek haza is vihettek egy-két szál gyógynövényt, hogy az otthonukba is eljusson az áldás.

Borítókép: A gyógynövények megáldásakor Tóth Elek parókus mellett (balról) Simon Mihály, Simon Ábel, Tóth István mininstrált

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában