Generációkon átívelő zenék

2020.06.29. 17:00

A retró népszerűsége töretlen

A régi idők nagy slágerei nem csak a retró bulikon, hanem fiatalos rendezvényeken is helyt kapnak, habár nem megszokott módon.

20190719 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A 2019-es, 12. Campus fesztivál második napját rendezte meg a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. a Nagyerdei Stadionnál. Korda György és Balázs Klári.

Fotó: Napló-archív

Gergely Imre úttörőnek számított az elmúlt hónapok házi karanténos, bezárkózós időszakában. A hajdúböszörményi lemezlovas azonban nem csak bulikamionjáról játssza a régről ismert slágereket, hiszen most már négy éve pörgeti a retró lemezeket fellépésein. Érdekes, hogy Veres Tamás, a debreceni éjszaka állandó fellépője szintén hozzányúl a '80-as évek számaihoz, bár ezeket igyekszik a mai fiatalság igényeire szabni.

Táncolhatónak kell lennie

– Nálam a retróba a '80–as és '90-es évek nagy külföldi slágerei, valamint azon hazai előadók dalai tartoznak, akiknek a számaira lehet táncolni – nyilatkozta a Naplónak Gergely Imre. Hozzátette, mivel egy fellépésen több korosztály is képviselteti magát, a műfajok keverésére, így az átvezetésre is külön hangsúlyt kell fektetni, hogy mindenki számára élvezhető legyen a felhozatal. – A klasszikusokhoz mindig úgy nyúlok, hogy megmozgassák a közönséget. A célom, hogy a rendezvényeken a tinik mellett akár a nyugdíjas korúak is jól érezzék magukat. Ennek érdekében több blokkal készülök. Egy fellépés általában úgy épül fel, hogy 20-25 perc csak retró, majd több műfaj is megjelenik. Egyedinek mondható, hogy én lassú számokat is játszom, és bár az idősebbek körében népszerűek, a fiatalok nem igazán ismerik ezeket. A játszott slágerek viszont annyira dallamosak, hogy még ők is táncra perdülnek – mesélt hitvallásáról a DJ.

Fontos az előadó személyisége

Mi lehet az oka annak, hogy a siker nem halványul évek múltán sem? – A 80-as évek remekművei még mindig megállják a helyüket. A modern popzenék közül viszont nehéz olyanokat felsorolni, amelyek évtizedek múlva is olyan emlékezetesek lehetnek, mint például az ABBA. Manapság is felkapottá válik néhány szám, gondoljunk csak a Despacitóra, de ezek meglátásom szerint lassan kikopnak – osztotta meg gondolatait Gergely Imre, aki szerint nem csak az évtizedekkel ezelőtti zene a kulcs. – Szerintem jó lemezlovas nélkül nincs jó retró buli, hiszen sokat számít a fellépő kisugárzása. Pályafutásom során több sztár után is felállhattam a színpadra, de azt mondhatom, mindig tudtam fokozni a hangulatot.

„A bulijaim atmoszférája olyan, akár egy nagy házibuli, hiszen szívből csinálom, amit csinálok”

– fejtette ki.

Ismerős a fülnek

A retró DJ véleményét osztja fiatalabb kollégája, Veres Tamás is, aki Tommy V néven ismert az éjszakai életben, és több elit bár állandó rezindensének vallhatja magát. – Szerintem a retró zenékből az egyes komponensek kiemelkedőek. Ha ezek közül valamelyiket kiragadják és beépítik egy modern elektronikus zenébe, az új mix könnyebben válhat népszerűvé, hiszen az ismerős dallam már benne van a közönség fülében – ismertette a debreceni lemezlovas, aki Gergely Imrétől eltérően máshogy nyúl a klasszikusokhoz.

„Meglepetésszerűen és feldolgozásban használom a régi dalokat, hiszen én nem retró DJ vagyok. Ennek ellenére becsempészem a retró elemeket, hiszen vendég oldalról erre a mai napig igény van”

– mondta, majd példaként említette az ABBA Gimme! Gimme! Gimme! című számát, amelynél vagy csak a vokált vagy pedig csak az alapot használja modern zenével kombinálva. – Gyakran megfordulok bárokban, ahol háttérzene-szolgáltatás megy. Régen bárzongorista szólt, most pedig DJ játszik ezeken a helyeken, így mindenféle igényt ki kell szolgálni – vont párhuzamot Tommy V.

Szilágyi Gergő

Borítókép: Balázs Klári és Korda György kettősének dalaira is szívesen táncra perdülnek a fiatalok

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában