izgalmas tárlat

2020.03.27. 16:23

Virtuális helytörténeti kiállítások a Méliuszban

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár egy pályázat keretein belül helytörténeti kiállításokat szervez debreceni városrészekben.

Fotó: Méliusz

A pályázat célja a helyi identitás erősítése, a városrészben működő közösségek létrejöttének segítése, működésük támogatása. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatjuk, célunk, hogy a közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljunk és vonjunk be a saját városrészének közösségi életébe.

A 2020-ra tervezett 15 kiállításból januárban és februárban négy helytörténeti kiállítást szerveztünk fiókkönyvtárainkban, ahol már a lakosok által felajánlott fotókat is láthatták a látogatók – közölte a könyvtár.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a márciusra tervezett kiállítások anyagát már csak virtuálisan, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján tudják bemutatni.

Három új helytörténeti kiállítást is láthatnak az érdeklődők 2020. március 27-től.

A „Nyári örömök a régi Nagyerdőn” című kiállítás a Nagyerdőn egykor megtalálható pihenő- és szórakozóhelyeket veszi számba (Nagyerdei Fürdőház, Régi Vigadó, Dobos Pavilon, Leveles Csárda, Víztorony stb.). A XIX. század elejétől kb. a II. világháborúig ad információkat ezekről a szórakozó helyekről különféle dokumentumok (térképek, fotók, képeslapok, korabeli reklámok, adattárak, újságcikkek) segítségével. A virtuális kiállítást Gábor István, Debrecen város főépítésze ajánlja, felvételről közreműködik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

„A Szőlőskertek helyén lakótelep – az Újkert északi része” című tárlat a lakótelep történetébe, az építkezés folyamatába és a közösségi élet színtereibe ad betekintést. A kiállítást Nyul Imre helytörténeti kutató ajánlja, felvételről közreműködik Repka Sára operaénekes, zongorán kíséri Bánszky János.

A „Közösségi terek – közösségek (Lencztelep, Kerekestelep)” című kiállítás a két városrész közösségi tereit, közösségeit (SZUSZ, József Attila Általános Iskola, református templomok, Kerekestelepi Fürdő stb.) mutatja be. A kiállítást létrejöttét szakmailag segítette dr. Vajda Mária PhD muzeológus. A virtuális megnyitón közreműködik Molnár Rózsa Ildikó (ének), kobzon kíséri édesapja, Molnár Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában