mozi

2020.01.05. 15:29

Ízig-vérig magyar vígjáték a Seveled

Orosz Dénes rendező megálmodta Tenki Rékát az új vígjátéka szerepére – derült ki a közönségtalálkozón.

Fotó: Polyák Attila / Origo

Orosz Dénes Seveled című vígjátékát a tavalyi utolsó hónapban, december 5-én mutatták be. Gergő (Mészáros Béla) filmkritikus, és szeretne beteg édesanyja, Emma (Básti Juli) kedvében járni, aki unokára vágyik. A jó ügy érdekében Gergő kénytelen hazugsághoz folyamodni: várandós szomszédját, Sacit (Tenki Réka) barátnőjeként mutatja be. Ezzel pedig el is indul a hazugságok szövevényes hálója. Gergő és Saci ugyan nehezen bírják elviselni egymást, Emma kedvéért azonban úgy tesznek, mintha boldog pár lennének. Ráadásul a történet pikantériája, hogy Gergő minden nőben talál valami kivetnivalót, Saci pedig ex sztriptíztáncosnő.

A cívisvárosi Orosz Dénes, aki például a Poligamyt vagy a Coming outot is rendezte, a magyar színészek több generációját is meghívta filmjébe, hogy igyekezzen a hazai vígjátékokon évek óta ülő átkot megszakítani.

Jó hangulatú forgatás

A debreceni közönséghez is ellátogatott a rendező a film két szereplőjével, Szakács Hajnalkával (Noémi) és Mészáros Bélával, hogy beszéljenek a forgatásról, a közös munkáról s egy-két kulisszatitokról. – Körülbelül 40-50 lánnyal találkoztam folyamatosan, heteken, hónapokon keresztül, míg végre megtaláltuk Sacit. Hatalmas élmény volt az egész forgatás. A legcsodálatosabb talán az volt, akikkel együtt forgathattam. Régen őket tv-ben néztem, vagy videókazettán még a ’80-as évek végén. Básti Julinak például nagyon jó humora van, imádnivaló nő – mondta el Mészáros Béla a közönségtalálkozón.

Orosz Dénes úgy emlékezett vissza, hogy a sok nehézség ellenére rendkívül jó volt az alapanyag, s azt érezte, hogy már csak el kell játszani az egészet, a forgatás pedig igen jó hangulatban telt. – Próbáltuk a film bizonyos elemeit „magyarra venni”: például a megszűnésben lévő kulturális internetes lapok.

„A dramaturgia nyilvánvalóan hollywoodi, de hangulatában törekedtünk arra, hogy ne egy amerikai film magyar verziója legyen. Inkább hazai emberekről, problémákról szóljon. Olyanokról, amik minket érintenek.”

A szereplőgárda

Többek között olyan nevek fémjelzik a filmet, mint Básti Juli, Cserhalmi György, vagy Bodrogi Gyula. De hogyan történt a főszereplő kiválasztása? Dénes új arcot szeretett volna, több lányt is meghallgatott, például a Csokonai Színház egykori színművészét, Szakács Hajnalkát is, aki végül a kezdeményező Noémit alakítja a filmben – mely szerep igen távol áll tőle, vallotta. Tenki Rékát végül egy álom ihlette. – Éjszaka – mikor még nem tudtam eldönteni, hogy ki legyen a főszereplő nő – egyszer csak felriadtam, hogy Rékát akarom – mondta a rendező. Mészáros Bélában biztos volt, s már a múltban is dolgoztak együtt. De ki az a Frank Davenport? A karaktert Luca Bercovici amerikai színész alakítja, aki hazánkban él már egy ideje, a ’80-as években pedig például Kevin Costnerrel is játszott együtt, továbbá ő maga is rendezett filmeket. A Seveledben továbbá Orosz Dénes felesége is feltűnik, a történet elején.

A fogadtatás

– A kritika sokszor azt írja: a film rémes, de nagyszerűek voltak a színészek és megmentették. Aki kicsit is ismeri a szakmát, tudja, hogy ilyen nem létezik. Ha rossz a könyv, a színészek is azzá válnak. Nem azért, mert azok, hanem mert nincs meg a kötőanyag, nincs mibe kapaszkodjanak. A főbb szerepekről nagyon sokat beszélgettünk. Van egy kis hiányérzetem egyébként: a Bodrogi- és a Cserhalmi-vonalba belefért volna eggyel-kettővel több jelenet, de sajnos erre nem volt lehetőség. Azonban hiszek abban, hogy három dolog kell egy jó filmhez: forgatókönyv, forgatókönyv, forgatókönyv – fejtette ki Dénes a film utóéletét illetően.

Színpad kontra kamera

– Nagyon szeretem a színházat. Ott, ha elkezdesz egy szerepet, akkor végigviszed, s eltelik több óra is. Mikor kamera előtt vagy, van, amikor eltelik fél nap is, és még mindig nem kerülsz sorra, és hirtelen kell valamit villantani, jól be kell osztani az energiákat – mondta a Naplónak Mészáros Béla, a Mintaapák Mikije, akit színpadon és kamerák előtt is igen gyakran lát mostanában a közönség. Tíz év telt el, mióta utoljára forgatott Dénessel, de úgy véli, a közös munka mit sem változott: most is ugyanolyan jó és vicces volt. Hozzátette, hogy minden szerepet szeret, azonban leginkább a tragikomikusokat preferálja: aki megnevetteti az embert, de közben mégiscsak a szív mélyéig hatol. Legközelebb a Pesti balhéban láthatja a közönség a vásznon.

Szakács Hajnalka a Naplónak elmondta: – Nekem Debrecen marad az otthonom. Azt gondolom, itt váltam színésznővé. Nagyon sok kedves emlékem van a társulatról, a városról, a szerepekről. Itt nőttem fel igazából. Mai napig azt mondom, hogy innen indultam.

Laszkács Denise

Orosz Dénes

(Debrecen, 1977. január 20.) magyar filmrendező, forgatókönyvíró, író

A Debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatán érettségizett 1995-ben. Szociálpedagógusi diplomát szerzett, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen forgatókönyvíró szakon végzett. Egyetemi évei alatt filmkritikusként tevékenykedett. Melletted című húszperces vizsgafilmjével indult pályája.

Első nagyjátékfilmje író-rendezőként a 2009-es Poligamy, ami az év egyik legnézettebb magyar mozifilmje lett. Első színházi rendezése a Telefondoktor. Második filmvígjátéka a Coming out, ami nagy port kavart a közönségsiker mellett.

Kapcsolódó cikkek:

Borítókép: Tenki Réka és Básti Juli a forgatáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában