helyi kultúra

2019.12.09. 21:10

Hatvan év után újra jár az esztári toronyóra

A debreceni műszerész munkáját dicséri a megújult óraszerkezet.

Az esztári református templom tornyába, a templom építésének befejezésekor – 1888-ban – egy mechanikus toronyóra-szerkezetet szereltek fel, Daday József nagyváradi lakatos-órásmester irányításával. Hatvan éve elromlott és megállt az óra.

Ezt a pompás remekművet a nyáron felújították és a látogatóknak elérhetővé tették a Lecsó Fesztivál ideje alatt. Az óraszerkezet egy háromorsós, negyed- és egész óra ütőművel ellátott, súlyhuzamú Graham gátszerkezetű, manufakturális kivitelű ingaóra.

A felújítás során a szakemberek a mai kor igényeinek megfelelő modern szerkezetet építettek be, amelyet a debreceni Horváth László műszerész készített. A régi szerkezet megmaradt, de már funkciót nem tölt be. A műszerész készítette el az új mutatókat is, amelyekre azért volt szükség, mert időközben tönkrementek. Tavasszal – a tervek szerint – a toronyóra az idő múlását is hangosan jelezni fogja, negyedkor egyet, félóránként kettőt, háromnegyedkor hármat és egészkor annyit üt, ahány óra van.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában