fotókkal

2019.12.17. 21:14

A digitális Diótörő a Főnixben

A két előadáson összesen több mint 5000 ember látta a családi musicalt.

Fotó: Matey István

A Diótörő 2.0 egy klasszikus mese a 21. századi gyerekekre szabva, melyet kedden két alkalommal is színpadra vitt az oDEon-ZeneTheatrum a debreceni Főnix Csarnokban. A Debreceni Egyetem zenés színházának karácsonyi előadását délután több mint ezer hátrányos helyzetű, illetve a klinikán kezelt krónikus beteg gyermek láthatta ingyen. Emellett az egyetemi polgárok jelképes összegért válthattak jegyet az esti bemutatóra. A szervezők a befolyt összeget jótékony célra fordítják.

A világ egyik leghíresebb történetét új köntösbe bújtatta a társulat: a musicalben a digitális világ jellegzetességei éppúgy megjelentek, mint a babák szimbolizálta hagyományos értékek. A premier előtti percekben a gyerekek már izgatottan, csillogó szemekkel figyelték a színpadot, s az öt óriási LED-falat, mikor bukkan fel az egyik szereplő. Majd amikor megszólalt a karácsonyi zene, elsötétült a Főnix Csarnok: hatalmas ovációval és tapssal örvendeztek a gyerekek, hogy végre elkezdődött látványos színházi show!

 

21. századi történet

Az Egérkirály ezúttal egy számítógépes vírus képében jelent meg, aki el akarja törölni a karácsonyt és minden fontos emberi értéket. Az ünnep forog veszélyben, valamint a hagyományos emberi értékek, hiszen az E-Király győzelmével a digitális világ venné át az uralmat. Három testvérpár karácsony éjjel egy varázslatnak köszönhetően átkerül a digitális világba, ahol az E-Király épp végső csapást készül mérni a Babák világára. – Borzasztóan izgulok, ugyanis 3000 ember figyeli a játékomat, viszont ellenben ez nagyon sok energiával tölt fel. A darab pedig nagyon tetszik, például hogy a szöveg is a mai kornak megfelelő, sőt koreografáltam egy táncjelenetet, amibe igyekeztem olyan mozdulatokat tenni, ami a gyerekek számára ismerős lehet, például videójátékokból ismert robotmozdulatokat – lelkesedett a bemutató előtt az egyik főszereplőt, a Diótörőt alakító Csáki Benedek.

Hozzátette, nagyon szeretné ha minden gyermek, s felnőtt egy kicsit magába nézne az előadás után, hogy legalább karácsonykor, a szeretet ünnepén ne nyúljunk a telefonért. Ne videójátékozzunk, ne fotózzunk le milliószor a karácsonyfát, hanem örüljünk egymásnak.

Családi előadás

A Diótörő 2.0 produkciós vezetője, s egyben egyik szereplője, Végh Veronika elmondta, az ötlet tavaly, a Karácsonyi ének című családi musical bemutatója után pattant ki a fejükből. – Már akkor azon járt az eszünk, hogy mit csináljunk a következő évben, s hirtelen jött a gondolat, hogy a Diótörőt. Nyáron kezdtünk el komolyan foglalkozni a dramaturgiával, viszont igazán a yoUDay után szellemültünk át teljesen. A szövegkönyvet is szeptember végén kezdtük el írni, majd Szabolcs is belevágott a dalszövegek írásába – idézte fel Veronika a kezdeteket, majd kiemelte: nemcsak a gyerekeket célozták meg, hanem a felnőtteket is. A szülő-gyermek viszony is igen erőteljesen szerepel a darabban, hiszen annak elején egy mai család karácsonyi életébe kukkanthatunk be.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában